onsdag 30 januari 2008

Osannolikt

Jag hittade cykeln imorse!

Den stod i ett annat cykelställ, bara 100 meter från huset där jag sitter. Fast åt fel håll, så jag kan inte ha ställt den där av ren tankspriddhet (enligt flera källor kan jag tydligen vara synnerligen tankspridd).

Det där cykelstället som cykeln stod i har jag aldrig gått förbi förut. Men imorse lämnade jag in bilen för service och lite reparationer (det står "check engine" i displayen ibland, tänkte det var dags att fixa det). På väg tillbaka från verkstan gick jag in genom en helt annan grind än jag brukar. Och där stod alltså cykeln.

Eftersom jag lämnade bilen på verkstan hade jag ställt in mig på att gå från jobbet i kväll. Men nu kan jag cykla. Så i stället för att gå hem idag gick jag hem igår, inte en meter mer än jag ändå tänkt gå.

Osannolikt.

tisdag 29 januari 2008

28

Idag fyller jag 28 år. Det visste de redan på jobbet när jag kom dit imorse, fast jag inte berättat för någon.
-Grattis på födelsedagen!,
sa Rickard och Johan på nio-fikat, två grabbar 25-30 år gamla. Var är världen på väg, kommer såna ihåg födelsedagar?

Det visade sig att Facebook skickar ut meddelanden när de man känner fyller år. Så nu är inga födelsedagar (eller åldrar för den delen) hemliga längre.

Ki hade lagat en jättegod middag med fem rätter. Fast jag kom inte hem i tid för att äta den. Min cykel stod nämligen inte där jag ställde den i morse.

Inne på Saab-området har någon stulit min cykel! För att förklara lite mer vad "inne på Saab-området" innebär, kan jag berätta att det är foto-legitimation för att komma in. Beväpnade vakter med hund. Högt stängsel. Videokameror överallt. Och därinne stal någon min cykel!

Fast så väldigt upprörande är det kanske inte: Jag hade inte låst den.. Jag låser aldrig cykeln inne på Saab-området, eftersom jag tyckte att det inte borde behövas. Men jag hade alltså fel.

Nu på kvällen har jag lekt med Linn:



Det är en rolig lek det!
-Vad står det här?
-Vilken bokstav är det?

Hon kan inte så mycket än, men det är kul ändå - hon blir jätteglad när hon kan.

fredag 25 januari 2008

Framtiden

Jag hade bestämt mig för att nästa bloggpost skulle handla om barnen och inte om teknik. Men så satt jag och skrev på kommentarerna till den förra bloggposten, och så kändes det jag skrev om så spännande att jag bara måste skriva ett riktigt inlägg om det: Framtiden.

Det är spännande med framtiden. Den är på samma gång fullständigt oförutsägbar och fullständigt förutbestämd. Jag menar så här: när vi tänker framåt på den framtid som ännu inte varit ser vi ingenting, för inget går att säga med säkerhet. Men när vi tittar bakåt på den framtid som varit ser vi klara trender, linjer, mönster, regler och själklara konsekvenser.

En sån trend är Moores Lag. Den har gällt sedan 60-talet och säger att antalet transistorer på kiselkretsar fördubblas var 18:e månad. En annan, ännu mer fantastisk trend är den globala välståndsökningen. Världen har under de senaste 200 haft en exponentiell ekonomisk tillväxt. Det finns till och med de som hävdar att tillväxttakten i den redan exponentiellt tillväxande globala ekonomin ökar exponentiellt, men det begriper jag knappt vad det innebär även om det låter bra. Nästan alla får det bättre och bättre för var dag som går i alla fall.

Den trend jag ville skriva om i kommentaren, och som fick mig att skriva det här i stället, handlar om.. iPod. Det är nämligen så att mängden lagringsutrymme på en iPod ökar exponentiellt. Närmare bestämt enligt formeln 10*2^(året-2003). Så här:


Den här kurvan kanske inte ser så märkvärdig ut. Men den innebär att vi år 2015 kommer att kunna köpa en iPod med 40000Gb. Vad kan man göra med 40000Gb, lagra en miljon böcker kanske? Nej, till det behövs bara 500Gb - det har vi om två år. År 2015 kommer vi kunna lagra alla filmer värda att se på hela imdb.org på en vanlig iPod. År 2020 kan den lagra alla filmer och all musik som någonsin producerats i hela världen.

Och nu när det är sagt bara måste jag skriva lite om politik:

Vad innebär det för vår upphovsrättslagstiftning att vi om bara några år kommer att kunna lagra (och kopiera av varandra) alla filmer och all musik som någonsin producerats? Jag tror att det kommer ändra, och att det redan har ändrat, förutsättningarna för den lagstiftningen i grunden. En hel generation har hunnit bli vuxna i en värld där musik är något man laddar ner - inte köper. Det finns inga musikaffärer kvar. Samma sak händer med film idag. DVD-filmer laddas ner som aldrig förr.

Det satt fyra personer (män i 30-årsåldern) och diskuterade film i lunchrummet på jobbet idag. De pratade om nya filmer och tipsade varandra om bra filmer de sett. Alla utgick naturligt från att det var datumet en film är tillgänglig på internet i bra kvalitet, och inte det datum den finns på DVD, som gäller. Och alla laddade ner filmer. Men de pratade också om filmer de sett på bio, och om att vissa filmer måste ses på bio för att upplevas på rätt sätt. (Jag satt och läste tidningen vid bordet intill, vilket inte var lätt att koncentrera sig på bland allt filmprat, om ni undrade.)

En lagstiftning måste anpassas efter verkligheten. Idag är det inte rimligt att gamla filmer är skyddade av upphovsrätt. Likaså är det inte rimligt att gammal musik eller gamla böcker är skyddade. Det går inte att förbjuda något som är så lättillgängligt. I gamla tider hade man skyhöga skatter på salt. Försök tänk er införandet av en sån skatt idag.

Men det är inte heller rimligt att nya verk inte ska vara skyddade, och det tror jag att de flesta håller med om. Min lösning på problematiken med upphovsrätt i en värld där all media som någonsin producerats ryms i fickan är: begränsa skyddet till mellan fem och femton år, beroende på medium, och anpassa den tiden efter verkligheten. Om alla bryter mot lagen måste lagen ändras - vi lever i en demokrati.

Dessutom innebär den nya tekniken att media blir exponentiellt billigare att producera och att kvaliteten blir exponentiellt bättre (fram tills dess våra sinnen inte förmår uppfatta bättre, vilket redan hänt med musik). Det gör att mängden media ökar dramatiskt och att den typ av media vi ser skiftar mot mer hemmaproducerat och mer sociala distributionskanaler. Vilket återigen redan hänt med musik - skivbolagen är i kris men det spelas och produceras musik som aldrig förr.

onsdag 16 januari 2008

Steve Jobs

Först köpte jag en iPod. Sen dröjde det inte länge innan jag var fast. Nu är det Apple som gäller. Senaste datorköpet blev en mac, och det har blivit ännu en iPod efter den första.

Det finns en passionerad skara människor som avgudar Apple och allt de gör. Påfallande ofta arbetar samma skara människor med media, internet, konst eller något annat kreativt. Det är ofta datorer från Apple i tidningen när de vill illustrera någon dataartikel. Jag sitter så jag ser teven när jag skriver det här, det är reklam för Telia mobilt bredband, och visst är det en mac de visar. När man lyssnar på podcasts pratar de ofta om Apple — inte så konstigt då kanske att jag tycker det är Apple som gäller, med konstant indoktrinering i ögon och öron.

Varför blir människor galna i Apple? Det är en intressant fråga. Egentligen skiljer det ju inte så mycket på en mac och en PC. Visst; macen är lite snyggare, lite mer genomtänkt, och oftast fri från virus. Men dator från Sony är också snygg, Windows är faktiskt väldigt genomtänkt också, och en Linuxdator är också virusfri. Varför detta passionerade dyrkande av just Apple?

Jag tror svaret ligger i smart kommunikation. Det, och så Steve Jobs. Han startade företaget i ett garage på 70-talet, blev sparkad på 90-talet, kom tillbaka runt millennieskiftet, och har lett Apple i triumf sedan dess. Han är en fantastisk talare. Superkarismatisk, engagerande, och han kan konsten att skapa en hype kring det han pratar om. Och han vet att ta till vara på sin förmåga. Hans tal läggs ut på nätet, snyggt klippta och med bra ljud. Här är ett gammalt tal där han pratar om sig själv och inte om prylar, men det kanske är en fördel tänker jag:



Igår var det dags igen. Steve Jobs talade inför massorna på MacWorld, en mässa som Apple ordnar och som handlar om.. Apple. Några timmar senare satt jag framför datorn och tittade på vad han hade att presentera den här gången:

  • En mycket platt dator
  • En trådlös router med inbyggd hårddisk
  • Programvaruuppdateringar till iPhone och iTunes
  • En burk som man kopplar till teven och som gör så man kan hyra film, lyssna på musik och titta på bilder med fjärren
Revolutionerande? Tja, efter att ha tittat på det kändes det inte långt ifrån.

Det finns lite fördomar mot människor som gillar Apple också: en snorkig, elitistisk skara världsfrånvända akademiker som umgås med varandra under sekt-lika former..

lördag 12 januari 2008

Bloggpost 100!

Vi kan inte med säkerhet bevisa att de har fel som säger att samhället har nått en vändpunkt, att vi har våra bästa dagar bakom oss. Men så har alla sagt som kom före oss, och av precis lika starka skäl...Vilken princip säger att medan vi inte ser något annat än förbättringar bakom oss ska vi inte förvänta oss något annat än försämringar framför oss?

         Lord Macaulay, 1830

Jag läste nyss ut När människan skapade världen. Jag har njutit av den och dragit ut på läsandet. Sen köpte vi ju, som bekant, en platteve under julen också och det gjorde att läsandet blev en aning nerprioriterat..

fredag 4 januari 2008

Vi har blivit med platteve



Första dagen på mellandagsrean slog vi till. Vi har tänkt hela hösten på att det kanske är dags att skaffa platteve. Men när ska man köpa? De sjunker ju i pris hela tiden! Fast det borde väl inte bli så väldigt mycket billigare än mellandagsrea resonerade vi, och då vi såg att Siba hade rea på en teve vi tittat på tidigare åkte vi till Tornby. Det är stället i Linköping som ligger "på andra sidan stan" och där alla affärer finns. Det är rätt gott om folk i Tornby första dagen på mellandagsrean. Vi fick sista exemplaret.

Nu har vi en 37", HD Ready, Philips-teve med blanksvarta kanter, matt bildyta, 2 HDMI-ingångar men utan inbyggd digitalbox (en 37PFL3312) ståendes hemma. Det är mycket man måste sätta sig in i när man ska köpa teve.

Sen så ska man ju ha en DVD-spelare till också. DVD-standarden kom innan man hittat på att det är högupplöst bredbildsteve som är framtiden. Det finns lite smarta trick för att DVD-filmer ska se bra ut på en ny teve, men de kräver en ny DVD-spelare med något som kallas uppskalning. Och ska det se bra ut ska DVD-spelare och teve kopplas ihop med en HDMI-kabel. Jag hittade en uppskalande DVD-spelare med HDMI från LG som Expert reade ut för 699 kr.

-Jag vill köpa en DVX298HB, sa jag till expediten på Expert.
-Ok, behöver du en kabel också?
-Jo, en HDMI-kabel behöver jag också. Jag kan ta en på fem meter.
-Ok, då blir det 699 kr för kabeln också.
-699?! För kablen?


Aldrig att jag tänkte betala lika mycket för en kabel som för en hel DVD-spelare. Jag åkte runt till alla de stora kedjorna. Elgiganten och Siba var nästan lika dyra som Expert. På PC City berättade de att:

-Om du ska köpa en billig HDMI-kabel får du dålig bild. Du kan lika gärna köpa en analog komponentkabel i stället.

Fast.. HDMI är en digital standard. Som en digital SCART-kabel ungefär. Med digitala signaler spelar kabelkvalitén nästan ingen roll. Antingen kommer signalen fram, och då är bilden perfekt. Eller så kommer signalen inte fram, och då är kabeln trasig och bilden svart. Fast det orkade jag inte säga. Jag åkte till Elfa i stället. Där kostade kabeln 240 kr, fortfarande dyrt men inte lika dyrt.

Det är mycket man måste sätta sig in i när man ska köpa teve. Och vi har ändå ingen digitalbox, ingen satellitbox, ingen spelkonsoll och ingen dosa för att få filmer och sånt från dator och internet till teven..


En sak till. Vi har börjat betala teveavgift. Jag har aldrig gjort det tidigare. Jag har omväxlande försvarat mig med att jag varit fattig student, inte tyckt om teve, inte tittat på teve och att jag inte haft teve (det sista är faktiskt ett giltigt skäl!). Men nu är det dags att börja betala.


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream