fredag 4 januari 2008

Vi har blivit med platteveFörsta dagen på mellandagsrean slog vi till. Vi har tänkt hela hösten på att det kanske är dags att skaffa platteve. Men när ska man köpa? De sjunker ju i pris hela tiden! Fast det borde väl inte bli så väldigt mycket billigare än mellandagsrea resonerade vi, och då vi såg att Siba hade rea på en teve vi tittat på tidigare åkte vi till Tornby. Det är stället i Linköping som ligger "på andra sidan stan" och där alla affärer finns. Det är rätt gott om folk i Tornby första dagen på mellandagsrean. Vi fick sista exemplaret.

Nu har vi en 37", HD Ready, Philips-teve med blanksvarta kanter, matt bildyta, 2 HDMI-ingångar men utan inbyggd digitalbox (en 37PFL3312) ståendes hemma. Det är mycket man måste sätta sig in i när man ska köpa teve.

Sen så ska man ju ha en DVD-spelare till också. DVD-standarden kom innan man hittat på att det är högupplöst bredbildsteve som är framtiden. Det finns lite smarta trick för att DVD-filmer ska se bra ut på en ny teve, men de kräver en ny DVD-spelare med något som kallas uppskalning. Och ska det se bra ut ska DVD-spelare och teve kopplas ihop med en HDMI-kabel. Jag hittade en uppskalande DVD-spelare med HDMI från LG som Expert reade ut för 699 kr.

-Jag vill köpa en DVX298HB, sa jag till expediten på Expert.
-Ok, behöver du en kabel också?
-Jo, en HDMI-kabel behöver jag också. Jag kan ta en på fem meter.
-Ok, då blir det 699 kr för kabeln också.
-699?! För kablen?


Aldrig att jag tänkte betala lika mycket för en kabel som för en hel DVD-spelare. Jag åkte runt till alla de stora kedjorna. Elgiganten och Siba var nästan lika dyra som Expert. På PC City berättade de att:

-Om du ska köpa en billig HDMI-kabel får du dålig bild. Du kan lika gärna köpa en analog komponentkabel i stället.

Fast.. HDMI är en digital standard. Som en digital SCART-kabel ungefär. Med digitala signaler spelar kabelkvalitén nästan ingen roll. Antingen kommer signalen fram, och då är bilden perfekt. Eller så kommer signalen inte fram, och då är kabeln trasig och bilden svart. Fast det orkade jag inte säga. Jag åkte till Elfa i stället. Där kostade kabeln 240 kr, fortfarande dyrt men inte lika dyrt.

Det är mycket man måste sätta sig in i när man ska köpa teve. Och vi har ändå ingen digitalbox, ingen satellitbox, ingen spelkonsoll och ingen dosa för att få filmer och sånt från dator och internet till teven..


En sak till. Vi har börjat betala teveavgift. Jag har aldrig gjort det tidigare. Jag har omväxlande försvarat mig med att jag varit fattig student, inte tyckt om teve, inte tittat på teve och att jag inte haft teve (det sista är faktiskt ett giltigt skäl!). Men nu är det dags att börja betala.

9 Comments:

 • "... men utan inbyggd digitalbox"
  Är den inte "trasig" i Torkels bemärkelse då? Har för mig att du höll en mindre utläggning i ämnet en dag för mig :)

  Grattis till plattteve-inköp. Vi måste med köpa snart. Bra att du satt dig in i allt för då kan jag bara konsultera dig lite sen.

  Gott nytt år på er i familjen Danielsson!

  By Blogger Jens, at fredag 4 januari 2008 kl. 12:33:00 CET  

 • Mjo.. jag har sagt nånting sånt.

  Jag har tänkt om.. I och med att vi inte kommer titta på marksänd teve, utan enbart kabel, så behövs inte digitalboxen. Och om vi nån gång skulle byta till digitalt vill vi nog ha en hårddisk-inspelnings-box eller nåt sånt inkopplat innan teven ändå..

  Ni får bråka med mig om det på jobbet på måndag!

  By Blogger Torkel, at fredag 4 januari 2008 kl. 21:35:00 CET  

 • Jag hörde att de kommer ändra standard för marksänd digitaltv inom några år, och då blir alla gamla digitalboxar värdelösa... så det är ingen idé att köpa "för framtiden".

  By Blogger Daniel, at lördag 5 januari 2008 kl. 14:17:00 CET  

 • Här är en länk:

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22130&a=985313

  By Blogger Daniel, at lördag 5 januari 2008 kl. 14:19:00 CET  

 • Se där!

  ..folk kommer bli heligt förbannade på all skit de hittar på bara för att få folk att köpa fler apparater. Men jag förstår hur bolagen tänker. Mpeg4/H.256/AVC är effektivare och ska de upp i 1080p måste de byta standard snart ändå. Men folk kommer bli sura - det var ju bara nyss de släckte sista analoga sändarna.

  By Blogger Torkel, at lördag 5 januari 2008 kl. 22:08:00 CET  

 • Finns ett bra argument att ha en inbyggd digitalbox, du slipper dubbla fjärrkontroller och kan utnyttja tevens olika features för digital-tv. Min har såklart inbyggd box och jag köpte en inomhusantenn för 149kr på Clas Ohlson, perfekt mottagning och jag har nu ett boxer-kort i tvn. Å jag lovar er att det är skillnad på bild mellan analoga kabel-sändningen och de marksända digitala!

  För övrigt måste du ju nu köpa dig en PS3 så du kan börja se på HD på riktigt :)

  Jag är inte säker men jag har för mig att PS3an även skalar upp DVDer så har du löst det problemet också!! Sen kan du ju såklart köra ubuntu på den :)


  Well grattis till platt-tv!!! Vi får fortsätta diskutera på måndag!

  By Blogger Unknown, at söndag 6 januari 2008 kl. 10:05:00 CET  

 • Hehe, läskigt att kommentera bland alla nya kompisar istället för Daniel och Daniel ... till och med "Mamma/Farmor" känns tryggare. ;)

  Här nere går vi i konsoltankar. PS3 eller Xbox? (Spelen jag vill ha finns bara till dom två.) Det är ju faktiskt viktigt för mitt jobb att spela lite hemma, tänk om nån fick reda på att en stor del av alla svenska tevespelsmanualer korrekturläses av nån som aldrig haft en konsol i hela sitt liv hehe.
  Och här invänder Yuchin: "Meiyou excuse ba?" Men finns det nån bättre ursäkt? Hursomhelst, det lutar åt en Xbox, så slipper vi köpa teve haha. (Den holländska televisionen är så äcklig.) Men om du eller nån av dina teknikgurus har nån input vad gäller det här läskiga valet (sjukt att en konsol kostar nästan lika mycket som en laptop), så är det varmt välkommet!

  Till sist så måste jag säga att jag är mycket imponerad av briobanan som låg framför platteven. Det var nåt sånt jag hade i tankarna när jag hjälplöst kravlade runt på er vardagsrumsmatta i mellandagarna. :)

  By Anonymous Anonym, at tisdag 8 januari 2008 kl. 00:17:00 CET  

 • Jag tycker det lät bra det där med licensen.....
  En nära släkting alias fm/mm... (gissa vem...)

  By Anonymous Anonym, at fredag 11 januari 2008 kl. 21:20:00 CET  

 • Där ser man - jag och Ki funderade lite över vad en bohemkapitalist köper först, när han börjar arbeta och drar in pengar regelbundet den 25:e?

  Och nu kommer svaret: PlayStation 3!

  Och dator också läser jag i mailen :)

  Jag har bara haft datorer (inga konsoller), men PS3 har häftigast hårdvara och Rickard köpte en sån. Om jag köper nåt hem till mi.. "Linn" menar jag.. blir det nog en Wii. Spelen verkar både roliga och dessutom inte alltför beroendeframkallande till den. Och så får man ju röra sig lite också.

  By Blogger Torkel, at lördag 12 januari 2008 kl. 01:16:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream