onsdag 16 januari 2008

Steve Jobs

Först köpte jag en iPod. Sen dröjde det inte länge innan jag var fast. Nu är det Apple som gäller. Senaste datorköpet blev en mac, och det har blivit ännu en iPod efter den första.

Det finns en passionerad skara människor som avgudar Apple och allt de gör. Påfallande ofta arbetar samma skara människor med media, internet, konst eller något annat kreativt. Det är ofta datorer från Apple i tidningen när de vill illustrera någon dataartikel. Jag sitter så jag ser teven när jag skriver det här, det är reklam för Telia mobilt bredband, och visst är det en mac de visar. När man lyssnar på podcasts pratar de ofta om Apple — inte så konstigt då kanske att jag tycker det är Apple som gäller, med konstant indoktrinering i ögon och öron.

Varför blir människor galna i Apple? Det är en intressant fråga. Egentligen skiljer det ju inte så mycket på en mac och en PC. Visst; macen är lite snyggare, lite mer genomtänkt, och oftast fri från virus. Men dator från Sony är också snygg, Windows är faktiskt väldigt genomtänkt också, och en Linuxdator är också virusfri. Varför detta passionerade dyrkande av just Apple?

Jag tror svaret ligger i smart kommunikation. Det, och så Steve Jobs. Han startade företaget i ett garage på 70-talet, blev sparkad på 90-talet, kom tillbaka runt millennieskiftet, och har lett Apple i triumf sedan dess. Han är en fantastisk talare. Superkarismatisk, engagerande, och han kan konsten att skapa en hype kring det han pratar om. Och han vet att ta till vara på sin förmåga. Hans tal läggs ut på nätet, snyggt klippta och med bra ljud. Här är ett gammalt tal där han pratar om sig själv och inte om prylar, men det kanske är en fördel tänker jag:Igår var det dags igen. Steve Jobs talade inför massorna på MacWorld, en mässa som Apple ordnar och som handlar om.. Apple. Några timmar senare satt jag framför datorn och tittade på vad han hade att presentera den här gången:

 • En mycket platt dator
 • En trådlös router med inbyggd hårddisk
 • Programvaruuppdateringar till iPhone och iTunes
 • En burk som man kopplar till teven och som gör så man kan hyra film, lyssna på musik och titta på bilder med fjärren
Revolutionerande? Tja, efter att ha tittat på det kändes det inte långt ifrån.

Det finns lite fördomar mot människor som gillar Apple också: en snorkig, elitistisk skara världsfrånvända akademiker som umgås med varandra under sekt-lika former..

4 Comments:

 • "Det finns lite fördomar mot människor som gillar Apple också: en snorkig, elitistisk skara världsfrånvända akademiker som umgås med varandra under sekt-lika former.."

  Lite som pingisspelare? :)

  By Blogger Jens, at fredag 18 januari 2008 kl. 12:57:00 CET  

 • Eller Unix-skägg, va?

  Det börjar bli lite mycket teknik och interna demoskämt på de här bloggkommentarerna - måste skriva mer om barnen och mindre om teknik ett tag tror jag :)

  By Blogger Torkel, at fredag 18 januari 2008 kl. 22:40:00 CET  

 • När jag var ute förra fredan så var det nån som påstod att Steve Jobs lurat samtliga sina kompisar i garaget... det står t.o.m. på Wikipedia.

  Själv tycker jag det finaste med Apple är att det inte är Microsoft. Men en kines på holländskakursen sa att han har Windows på sin Mac. (Programvaran till kursen funkar bara på Windows.) "Men då måste man ju köpa Windows också", sa läraren. "Köpa?", svarade Chen, "Kineser köper inte mjukvara".

  Apropå det, om du kopierar en CD och ger till mig och jag lyssnar hemma, begår du eller jag eller båda brott?

  By Anonymous Anonym, at lördag 19 januari 2008 kl. 19:50:00 CET  

 • Jo, du har rätt. Läste just på Wikipedia att han lurat Steve Wozniak på en massa pengar innan de ens börjat designa deras första dator.. Men han är fortfarande grym på att leda företag!

  Det där med cd-skivan är knepigt. Jag trodde länge att det var ok att kopiera kompisars skivor: att det var det som kassettavgiften är till för. Men när jag visade min (till stora delar kompis-avbrända) skivsamling för ett tag sen upplyste de mig om att det inte är så det funkar. Antagligen begår båda brott när man kopierar skivor..

  Jag vet inte ens vad jag vill i frågan. Jag tycker att en rimlig gräns för patent och kreativa ensamrätter är någonstans mellan fem och femton år. Under den tiden är man skyddad, och då har man monopol. Att Disney fortfarande har copyright på sitt material från 1930-talet är inte bra.

  Men jag ser verkligen en stor nytta med att ha ett starkt skydd under den bestämda tiden. Utan det skyddet går det tillbaka till hemlighållande - och det förlorar alla på.

  Så jag tror faktiskt att jag är för DRM. (DRM = Digital Rights Management - kopieringsskydd för digitala medier.) Men bara i kombination med en ändlig skyddslagstiftning..

  Oj, nu ska jag sluta skriva här och skriva en ny bloggpost i stället - jag kom just på en sak jag vill att fler ska läsa!

  By Blogger Torkel, at fredag 25 januari 2008 kl. 22:34:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream