tisdag 9 december 2014

Minoritetsregeringar och det stöd de måste söka

Det här med minoritetsregeringar och det stöd de måste söka. Det är rätt intressant.

Läser Peter Erikssons debattinlägg i SvD, där han argumenterar för att en regering måste ha en majoritet som röstar för den för att få börja regera. Det är en text och ett förslag som är rätt lätt att se poänger med. Det hade ju onekligen undvikit Löfvens regeringskris.

Som det ser ut just nu har vi en allians som har gått till val ihop med en på förhand uppgjorts budget. Hela eller delar av alliansen hade kunnat lägga ner sina röster eller röstat på (s) och därmed besparat nuvarande regering den nuvarande regeringskrisen. Tillåt mig låna in Lars Ohly och Maria Wetterstrand för att förklara varför det inte hände:Givet ovanstående - hur seriöst känns då allt tal från (s) m fl om att alliansen inte tar ansvar? Lövfen bjöd in MP till regeringen och förhandlade fram en budget som var ok för (v) att stödja. Vilken chans trodde han det fanns att alliansen skulle stödja den? S+MP var ett vågspel som hängde på att SD inte skulle ta vara på en möjlighet att visa sin makt. Vad var chansen att SD inte skulle göra det?

Om man skulle göra som Peter Eriksson säger så måste regeringen ha stöd av en majoritet, åtminstone när den tillträder. Det ger skulle ge några alternativa politiska landskap efter det extra valet som stundar:
Antingen får S+V+MP majoritet och då är frågan avgjord.
Eller så får alliansen majoritet, och då är frågan också avgjord.
Men det intressanta är ju om det blir som nu - två block med SD i mitten. Hur ska det bli majoritet då? För det är väl så det lär se ut den 23:e mars.

Mitt förslag på lösning: Alliansen bör öppna för en radikal miljöpolitik. Locka över MP genom ett Allians-Ja till grön skatteväxling, med kraftigt höjda koldioxidskatter och en samtidigt minskad skatt på arbete, med ett kraftfullt bonus/malus-system för en övergång till en fossilfri bilflotta, med bilfria innerstäder. Det är den politik jag önskar mig hur som helst. Det blir väl ett himla liv om företagsfientlighet, landsbygdsfientlighet, osv. Men det företagsfientliga hos MP är bidragsvurmandet och annat dumt som kommer från vänster. Miljöpolitik är på sikt företagsvänlig. Företag är inte klenoder som ska vårdas för evigt. Företag föds lever och dör. Alltså ska vi inte sträva efter att vårda, bevara och trixa med befintliga företagsstrukturer, utan det är bättre att sätta långsiktiga förutsättningar och bygga förutsättningar för rätt sorts affärsmodeller.


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream