lördag 29 december 2007

God Jul!



Det är lite i efterskott det här, men vi har haft fullt upp med julen och jag har inte hunnit sitta så mycket vid datorn. Julmaten blev god - vi hann laga allt från vår lista utom köttbullar.

God Jul!

lördag 22 december 2007

Dan före dan före dopparedan

Skinkan ligger och guppar i grytan. Klockan snart midnatt, jag är trött men måste sitta uppe ännu lite till. Termometern visar bara på 63°C, och enligt Vår Kokbok ska en julskinka upp i 70-75°C innan den är klar. "Vid 75°C är smaken den karaktäristiska för julskinka." Ett samtal till farfar tidigare i kväll gav dessutom tipset att julskinkan blir godast om den bara nätt och jämt sjuder — ju långsammare kokning desto saftigare skinka. Så jag kokar lååångsamt. Bra läge att blogga!



I år ska vi fira julafton själva, vi fyra i Linköping. För mig är julen djupt förknippad med farfars hus i Uppsala, med brasa i den öppna spisen och fasta rutiner för vad som ska stå på julbordet och när och hur man öppnar presenterna. (Linn och Sofies farfar förresten, i enlighet med någon slags aningen långsökt logik om nån funderade.) Så när vi bestämde oss för att fira själva blev jag lite tveksam: Blir det verkligen jul på riktigt om vi inte är hos farfar?

Men sen började vi planera för maten som måste lagas, och det har inte blivit mycket tid över för fortsatta julgrubblerier. Det är ju massor att göra med all julmat! Och så två ungar i huset också! Då hinner man inte sitta och grubbla på om julen verkligen är en riktig jul utan en knastrande brasa.

Julmaten, ja. Jag och Ki hade en bra plan för julmaten: vi ska ha vår egen jul. Bara mat som är god, och gärna lite nytt och fräscht och nyttigt. Ki började med att säga det hon ville äta:
-Skinka, köttbullar och långkål.
Sen var det min tur:
-Janssons frestelse, rökt lax och sill.
Men sen kom vi på mer saker.
-Oj, den där rödbetssalladen som din pappa lagar, den vill jag också äta.
-Mmm, och jag vill ha leverpastej, och kex med julost, och lite småkakor att ha till fikat när man öppnar presenter.
-Och prinskorv! Den är ju i alla fall bara att köpa och steka ju!

Vår lista på julmat blev ganska lång tillslut. Men jag har redan bakat pepparkakor, grahamskex och jag lagade en Jansson tidigare i kväll, så det mesta ska nog hinna bli klart till julafton.



Nu är skinkan uppe i 70°C. Undrar om jag orkar vänta in den karaktäristiska smaken för julskinka..

måndag 17 december 2007

Gipsväggar

Linn sover väldigt bra. Vi var oroliga när Sofie kom och tänkte att Linn kanske skulle vakna på natten om Sofie skrek. Men det går bra, hon har inte vaknat en ända gång som jag kan minnas nu i alla fall.

Somna är däremot svårare. Vi lägger Linn runt tio på kvällen (alldeles för sen enligt BVC, men det passar oss). Sen kan Linn ligga i sängen i mer än en timme och rulla runt och leka med Syster Kanin, Hoppe Hoppe Hare och Torkel-Dockan (hennes favorit mjukisdjur just nu - Torkel-Dockan är en gammal Waldorf-docka som jag lekte med när jag var liten).

Tidigare har vi tassat tyst i lägenheten och försökt kika in genom nyckelhålet för att se om hon inte somnat. Men sen slutade vi. Hon somnar inte snabbare bara för att vi smyger i stället för att gå. Jag har börjat gå in och stoppa om henne också. Ofta ligger hon med täcket på tvärs och försöker få in fötterna ändå. Och det vet väl fler än hon att det kan vara jobbigt. Så då är det bra om pappa kommer och rättar till täcket, tänker jag.

Igår, efter vi lagt Linn, plockade jag i ordning lite kläder som låg slängda runt om i lägenheten. Sen gick jag in med dem till Linns rum för att lägga dem i hennes byrå där det mesta hörde hemma. Linn satt och plockade med Hoppe Hoppe Hare i sängen.

Jag hade hunnit plocka ner hälften av kläderna i byrån när jag tittade upp på Linn igen. Plötsligt blev jag alldeles kall i magen.
-Ki. Kom in hit.
-Jag sitter och ammar.
-Jag tror du måste komma ändå.

Runt Linns hals låg sladden till läslampan som sitter över sängen. Hon hade dragit loss sladden från väggen, lagt den runt halsen, och sen snurrat den flera varv. Det såg ut som en strypsnara.

Sladden sitter fast bättre nu.

Problemet var gipsväggarna. Om man spikar kabelklämmor i gipsväggar behövs bara minimalt med kraft för att dra ut dem igen. Så, om ni känner någon som tillverkar kabelklämmor efterlyser jag nu föjande: kabelklämmor med gipsskruvar i stället för spikar.

fredag 14 december 2007

Lucia



Sankta Lucia på er allihopa!

måndag 10 december 2007

Sofie en månad

I helgen var Anders och Guanghee på besök hos oss. Guanghee och Ki gick på dagis tillsammans i Kina, och nu bor hon i Stockholm med sin svenska man. Hon ringde till oss en dag för några år sen och berättade att hon hört när hon var i Kina att Ki också bodde i Sverige, så hon fick numret till oss. Världen är liten ibland!

Guanghee och Anders fick barn för tre och en halv månad sedan. Det var alltså tre barn i lägenheten i helgen. Tre och en halv månad var deras, men vilken bjässe! Stor och stadig. Sofie såg så liten och späd ut bredvid henne så hon såg alldeles nyfödd ut tyckte jag.



Men det har kanske hänt lite med Sofie också på en månad? Det brukar ju bli så att man aldrig ser förändringen själv.

torsdag 6 december 2007

Grattis på 90-års dagen Morfar!

Morfar fyllde 90 år i tisdags. Det firades med lunch för släkt och vänner på restaurang. Vi stannade i Linköping med Linn och Sofie, vi åker ner i januari när Sofie blivit lite större.



90 år! Grattis Morfar!

söndag 2 december 2007

Så gör man Sushi (nori-maki)

För att skingra alla tvivel om vem det är som gör sushi här hemma, vill jag nu visa er hur man gör sushi.

(Jo jag förstår att du skojade, Jens. Men det är kul med lite mat på bloggen tänkte jag. Och har verkligen Ki rätt när hon säger att alla vet hur man gör sushi?)

Ingredienser:
Ris (rundkornigt "grötris")
Nori (sjögräs-blad)
Soja (japansk)
Vinäger
Socker, salt
Wasabi (grön japansk pepparrot)

Fyllning, förslag:
Gurka, vispade stekta ägg, avokado, räkor. Det mesta går bra, vi har gjort sushi med korv (!) och det blev gott det också.

Man behöver också:
Bambu-matta att rulla med, vass kniv


Sushi-riset (sushi betyder syrat ris) gör man genom att koka rundornigt ris och sen blanda det med en blandning av sesamoja, vinäger och socker. Hur mycket sesamolja, vinäger och socker? -Lagom, svarar Ki som brukar göra riset, men 1/4 dl vinäger, 1 matsked socker och 1 matsked sesamolja borde vara lagom till 4 dl ris (man kan hälla i 1 tesked salt också om man vill).



Fyllningen (eller vad ska man kalla det? innehåll?) kan vara lite av varje. Nu senast använde vi gurka, en enkel omelett (ihoprörda ägg med lite salt och socker), och avokado, allt skuret i stavar.

När alla ingredienserna ligger upplagda är det dags att göra sushin. Man lägger först ett nori-ark på bambumattan. Sen ska man fördela riset. Det kan vara lite knepigt, och går lite lättare om man har en ris-spade i plast. Vår ris-spade följde med vår riskokare, men det kanske finns att köpa separat. Det ska inte vara ris på hela nori-arket, en remsa längst upp ska vara ris-fri och används för att klistra ihop rullen (titta på första bilden).



När riset är klart lägger man på fyllningen. Vi tycker om att ha ganska lite ris och ganska mycket fyllning i våra sushi-rullar. Jag sprider ut riset så tunnt jag kan och tar så mycket fyllning att jag precis kan rulla ihop rullen. Det är lättare att rulla med mindre fyllning.

Att rulla ihop sushi-rullen är lite pilligt. Bambumattan är nödvändig. När man rullat nästan klart ska man ta lite vatten på handen och blöta delen av nori-arket som är ris-fritt. Det klistrar ihop rullen.

Klicka på bilderna för att se dem större.




Jag brukar göra klart alla rullar först och sen skära upp dem. När man ska skära upp rullarna går det lättast om man har en vass kniv och man låter knivbladet bli lite blött under kranen. Sen skär man med snabba, lätta, långa skär igenom hella rullen. Om man skär av ändarna först och sen delar rullen "på mitten tre gånger", så att det blir åtta bitar och två kantbitar, brukar bitarna bli lagom stora.

Så gör man sushi!


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream