lördag 22 december 2007

Dan före dan före dopparedan

Skinkan ligger och guppar i grytan. Klockan snart midnatt, jag är trött men måste sitta uppe ännu lite till. Termometern visar bara på 63°C, och enligt Vår Kokbok ska en julskinka upp i 70-75°C innan den är klar. "Vid 75°C är smaken den karaktäristiska för julskinka." Ett samtal till farfar tidigare i kväll gav dessutom tipset att julskinkan blir godast om den bara nätt och jämt sjuder — ju långsammare kokning desto saftigare skinka. Så jag kokar lååångsamt. Bra läge att blogga!I år ska vi fira julafton själva, vi fyra i Linköping. För mig är julen djupt förknippad med farfars hus i Uppsala, med brasa i den öppna spisen och fasta rutiner för vad som ska stå på julbordet och när och hur man öppnar presenterna. (Linn och Sofies farfar förresten, i enlighet med någon slags aningen långsökt logik om nån funderade.) Så när vi bestämde oss för att fira själva blev jag lite tveksam: Blir det verkligen jul på riktigt om vi inte är hos farfar?

Men sen började vi planera för maten som måste lagas, och det har inte blivit mycket tid över för fortsatta julgrubblerier. Det är ju massor att göra med all julmat! Och så två ungar i huset också! Då hinner man inte sitta och grubbla på om julen verkligen är en riktig jul utan en knastrande brasa.

Julmaten, ja. Jag och Ki hade en bra plan för julmaten: vi ska ha vår egen jul. Bara mat som är god, och gärna lite nytt och fräscht och nyttigt. Ki började med att säga det hon ville äta:
-Skinka, köttbullar och långkål.
Sen var det min tur:
-Janssons frestelse, rökt lax och sill.
Men sen kom vi på mer saker.
-Oj, den där rödbetssalladen som din pappa lagar, den vill jag också äta.
-Mmm, och jag vill ha leverpastej, och kex med julost, och lite småkakor att ha till fikat när man öppnar presenter.
-Och prinskorv! Den är ju i alla fall bara att köpa och steka ju!

Vår lista på julmat blev ganska lång tillslut. Men jag har redan bakat pepparkakor, grahamskex och jag lagade en Jansson tidigare i kväll, så det mesta ska nog hinna bli klart till julafton.Nu är skinkan uppe i 70°C. Undrar om jag orkar vänta in den karaktäristiska smaken för julskinka..

2 Comments:

 • God Jul och grattis till tillökningen!!
  Har också en annorlunda jul, sitter på jobbet och kolla mailen etc. Jag jobbar som boendeassistent på ett hem för psykiskt funktionshindrade. Det är bara två som är hemma idag och jag som jobbar ensam. Vi har ätit lite julmat och lagat risgrynsgröt. Nu väntar jag bara till kl 21 för avlösning. Hoppas det är bra med er och att ni fått en härlig julafton!
  //Patrik

  By Anonymous Anonym, at måndag 24 december 2007 kl. 18:44:00 CET  

 • Jobba på julafton - det var hårt det.. Hoppas du fick ordentligt med OB!

  God Jul! även om det är i efterskott.

  By Blogger Torkel, at fredag 28 december 2007 kl. 22:55:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream