söndag 2 december 2007

Så gör man Sushi (nori-maki)

För att skingra alla tvivel om vem det är som gör sushi här hemma, vill jag nu visa er hur man gör sushi.

(Jo jag förstår att du skojade, Jens. Men det är kul med lite mat på bloggen tänkte jag. Och har verkligen Ki rätt när hon säger att alla vet hur man gör sushi?)

Ingredienser:
Ris (rundkornigt "grötris")
Nori (sjögräs-blad)
Soja (japansk)
Vinäger
Socker, salt
Wasabi (grön japansk pepparrot)

Fyllning, förslag:
Gurka, vispade stekta ägg, avokado, räkor. Det mesta går bra, vi har gjort sushi med korv (!) och det blev gott det också.

Man behöver också:
Bambu-matta att rulla med, vass kniv


Sushi-riset (sushi betyder syrat ris) gör man genom att koka rundornigt ris och sen blanda det med en blandning av sesamoja, vinäger och socker. Hur mycket sesamolja, vinäger och socker? -Lagom, svarar Ki som brukar göra riset, men 1/4 dl vinäger, 1 matsked socker och 1 matsked sesamolja borde vara lagom till 4 dl ris (man kan hälla i 1 tesked salt också om man vill).Fyllningen (eller vad ska man kalla det? innehåll?) kan vara lite av varje. Nu senast använde vi gurka, en enkel omelett (ihoprörda ägg med lite salt och socker), och avokado, allt skuret i stavar.

När alla ingredienserna ligger upplagda är det dags att göra sushin. Man lägger först ett nori-ark på bambumattan. Sen ska man fördela riset. Det kan vara lite knepigt, och går lite lättare om man har en ris-spade i plast. Vår ris-spade följde med vår riskokare, men det kanske finns att köpa separat. Det ska inte vara ris på hela nori-arket, en remsa längst upp ska vara ris-fri och används för att klistra ihop rullen (titta på första bilden).När riset är klart lägger man på fyllningen. Vi tycker om att ha ganska lite ris och ganska mycket fyllning i våra sushi-rullar. Jag sprider ut riset så tunnt jag kan och tar så mycket fyllning att jag precis kan rulla ihop rullen. Det är lättare att rulla med mindre fyllning.

Att rulla ihop sushi-rullen är lite pilligt. Bambumattan är nödvändig. När man rullat nästan klart ska man ta lite vatten på handen och blöta delen av nori-arket som är ris-fritt. Det klistrar ihop rullen.

Klicka på bilderna för att se dem större.
Jag brukar göra klart alla rullar först och sen skära upp dem. När man ska skära upp rullarna går det lättast om man har en vass kniv och man låter knivbladet bli lite blött under kranen. Sen skär man med snabba, lätta, långa skär igenom hella rullen. Om man skär av ändarna först och sen delar rullen "på mitten tre gånger", så att det blir åtta bitar och två kantbitar, brukar bitarna bli lagom stora.

Så gör man sushi!

2 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream