onsdag 30 september 2009

Cloud computing är farligt

Datorerna ska flytta upp i molnen. Moln som i internet. Antar att ni känner till begreppet - i stället för att jag ska ha min epost på min egen dator så använder jag gmail och kan komma åt den från vilken dator som helst. Det samma är på väg att hända för musik (spotify), böcker (kindle och sverigelanserade nuut), bilder (flickr, picasa), film (voddler), teve (svt play, tv4), osv.

Bra, eller hur?

Nja.

Vad händer om datorerna i datacentret i USA kraschar? Då försvinner all din epost.
Vad händer om musikförlaget bestämmer sig för att din favoritmusik i spotify inte ska vara kvar där? Då försvinner den, och du kommer inte ens märka det förrän du letar efter den.
Vad händer när bokförlaget drar tillbaka tillståndet för en bok du köpt? Då försvinner den från din ebokläsare, trådlöst.
Vad händer när regimen i ett land vill stänga ner den här typen av centraliserade informationsskällor? Kineserna vet.

Jag är inte säker på att det är bra att all vår kollektiva information lagras i centrala jätteanläggningar. Hela tanken är på något sätt djupt odemokratisk. En IBM-anställd sa år 1943 att det globalt skulle finnas en marknad för kanske fem datorer. Är vi där nu, med ändringen att datorkraften är samlad i fem datacenter?

En parallell till detta är prisutvecklingen för hårddiskar som man kan läsa om i NyTeknik. Priset faller ständigt och storleken ökar exponentiellt.

Men vad använder vi lagringsutrymmet till? Den lagringsmängd och den beräkningskraft vi har på våra skrivbord är mångdubbelt större än det som finns i servrarna i molnen. Varför ska vi då underkasta oss och välja att lagra vår data där och vara begränsad av vad några företag bestämmer sig för att göra tillgängligt i form av cloud computing-tjänster?

tisdag 22 september 2009

Hamlingskurs

På jobbet har vi börjat med scrum. Det betyder att vi i teamet på en tavla sätter upp en lista över vad vi ska göra de kommande veckorna. Sen står vi framför tavlan varje dag och så frågar jag (för att jag är "scrum-master") varje person i tur och ordning:

  • Vad gjorde du igår?
  • Vad ska du göra idag?
  • Finns det nåt som hindrar ditt arbete?
Funkar bättre än man kanske kan tro! Antagligen för att vi pratar mer med varandra än innan.

Listan på vad vi har kvar att göra kallas "backlog". Och den är oftast större än man vill tänka på.

Backloggen över saker jag skulle kunna blogga om är också ganska imponerande - en hel sommar och dessutom flytt till radhus med alla projekt det såklart inneburit. Som tur är behöver jag ju inte blogga om allt det där, bara sånt jag känner för att skriva om.

Ur listan på saker jag gjort i sommar vill jag lyfta fram det här:



Hamling är grejt, som norrmännen skulle sagt! Jag har redan hamlat tre träd på stugtomten (i Halland alltså, inte i Linköping) och mer ska det bli :)

onsdag 16 september 2009

Tre månader och sexton dagar senare...

Hur många minns att det brukade finnas en blogg här? Någon?

Allt var framdraget. Uttaget i huset uppmärkt. Bredbandsbolaget hade installerat det mesta av sin utrustning. Men sen tog det stopp.

Anledningen till att det inte gått att få bredband här på Kanongatan är att Stångåstaden inte kunnat fylla i en lista med vilka nummer i patchpanelen som går till vilka lägenheter. Och därför kunde inte bredbandsbolaget koppla in sladdarna.

Men nu är det äntligen ordnat. Servern är uppe. Arbetsrummet urröjt och städat (vad ska man ha ett arbetsrum till om datorn därinne inte är uppkopplad??). Dags för nya friska tag!

Ett sista litet klagomål till bara:
-Välkommen till Bredbandsbolagets telefonitjänst! För att kunna använda tjänsten måste du bekräfta ditt abonnemang [...] Var vänlig tryck in ditt telefonnummer, inklusive riktnummer och avsluta med fyrkant!
<knapp knapp knapp fyrkant>
-Du har redan aktiverat ditt abonnemang, och kan därför inte aktivera det igen.
<klick>


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream