fredag 27 november 2009

Ett liv som gr.. vegan?

Den var rätt stark, den här: http://www.ettlivsomgris.se/.

Jag har nu inga planer på att sluta äta kött, men ändå - starkt.

Naturkött kanske är en idé...

8 Comments:

 • Reagerade liknande när jag såg filmerna från Auschwitz. Jag menar det var hemskt, men, va tusan.

  By Anonymous Harald, at lördag 28 november 2009 kl. 02:25:00 CET  

 • Auschwitz och grisfarmer samma sak?

  Jag minns en bok om ett idylliskt småbruk uppe i Hälsingland. Ekologiskt, vackert, bra djurhållning. Men slakten var fortfarande blod och död.

  Djurhållning, slakt och köttprodukter är något man kan vända sig emot. Gör man det är vegan ett bra alternativ.

  Det man ser på filmen är oacceptabelt, och det är ju också olagligt. Men djurhållning så som jag sett den på de lantbruk jag besökt är inte så som man visar det här.

  Filmen visar något som är hemskt och fel och som måste ändras. Men slutsatsen att det enda man kan göra är att sluta äta kött är inte rätt - det som behövs är bättre inspektioner och möjligen skärpta djurrättslagar.

  Slakt är inte mord. Därför är inte en bondgård att likna vid ett koncentrationsläger.

  By Blogger Torkel, at lördag 28 november 2009 kl. 12:44:00 CET  

 • Mord är att uppsåtligen döda någon, och det stämmer bra in på slakt.

  Och även om liknelsen med Auschwitz inte är speciellt lämplig, så pratar vi om samma psykopatiska beteende - att för egen vinnings skull vara likgiltig inför andras lidande.

  Jag tror visserligen att människor har mycket större "kapacitet" till lidande. Grisen känner smärta, skräck och apati, men människan i koncentrationslägret känner dessutom hatet och föraktet, vilket svider nog så mycket som det fysiska. Så visst Auschwitz är en mångdubbelt grymmare anläggning än Blackstaby.

  Men om vi ska kvantifiera lidandet, vilket jag gärna gör som fackskadad nationalekonom, så tror jag att världens djurfabriker skapat mer sammanlagt lidande än världens koncentrationsläger.

  Jag ser inget större fel i att mörda ett djur om det sker smärtfritt - till skillnad från människor så fruktar inte grisar för sitt liv när andra grisar mördas. Men när ett av världens grönaste länder kokar sina grisar levande så känns det som att den humana köttindustrin är en utopi som ligger väldigt långt borta, och att vi på vägen dit inte kan undvika att tillfoga smärta och skräck om vi inte väljer att avstå julskinkan.

  By Anonymous Harald, at måndag 30 november 2009 kl. 04:38:00 CET  

 • Nej, slakt är för djur och mord är för människor.

  Djurplågeri och misskötsel är inte ok. Och olagligt.

  Var inte du för abort i sena veckor? Går det att vara mot att slakta djur men vara för abort? Fast det hade kanske varit roligare att fråga de som klippt ihop filmen - du verkar ju vara en lidandeminimerare och fostret lär ju inte lida speciellt mycket..

  Filmen är ihopklippt av ultraveganer som besökt massor med grisfarmer under två år. Det här är det värsta de sett. Såklart är det oacceptabelt att det över huvud taget ser ut såhär. Men det betyder ju inte att alla julskinkor kommer från grisar med variga hål istället för svansar, med brutna ben och som tuggat på kadaver.

  Köttindustrin måste granskas hårdare, och det är ju också det som verkar hända om man följer debatten.

  Alltså - är inte detta ett ganska positivt exempel på moderna medborgar-/bloggar-/internet-journalistik när den gör som mest nytta?

  By Blogger Torkel, at måndag 30 november 2009 kl. 21:55:00 CET  

 • Mord är ett ord.

  Men att minimera lidandet och maximera lyckan, det måste ju vara vår uppgift. Vad skulle den annars vara? Följa bibeln? 42?

  Du tänker så här: På 90 gårdar hittade de endast 85 med brister, och ca x % av grisarna mådde horribelt fruktansvärt dåligt, och eftersom x måste vara ett litet tal (bland annat eftersom aktivisterna var ULTRA-veganer) så är sannolikheten att just min skinka är tredje generationens kannibalgris inte så himskans stor, och kan därför approximeras med 0, dvs jag kan leva mitt liv precis som vanligt som om ingenting hade hänt.

  Men även om det säkert var en minioritet av grisarna som var så misshandlade att dom var "bra teve" så var det en majoritet av dem som for illa, som var intryckta i små celler i hela sina liv, utan halm mm. Det är inte frågan om enskilda händelser pga slarv, utan en hel industri som är byggd på hänsynslöshet, på tortyr, likt en mattknytarfabrik, bordell eller koppargruva för småbarn.

  Och du stödjer den här industrin aktivt, önsketänkandes att det kommer gå bra, nu när de helkonstiga extremistiska ULTRAveganerna orsakat 7 dagars mediedrev. Men människorna är ju kvar, psykopaterna. Och lita på att de kommer låsa ladorna hädanefter. Och deras kunder är kvar, grisätarna. Vad hände efter att man hittade grisar som skållades levande på SCAN i våras? Det vet vi inte. Regeringen avskaffade Djurskyddsmyndigheten det första dom gjorde. Hånade de gröna som instiftat den för att de tramsade bort skattepengar. Är man grisätare och moderat så är man en grisplågare. Kanske inte i ord, men i handling.

  By Anonymous Harald, at tisdag 1 december 2009 kl. 00:19:00 CET  

 • Det återstår väl bara att vänta på att labb-kött ska bli verklighet då...

  Jag hoppas att vi ska lära oss leva långsiktigt hållbart och att djurhållning och jordbruk - all mänsklig verksamhet förresten - ska fungera i harmoni med naturen. Det kan vara en lång väg dit. Men min bild av hur det borde funka är inte 9 miljoner veganer. Det är en okej, fungerande djurhållning vi behöver.

  Tro det eller ej men jag stod faktiskt inför valet att köpa julskinka på Coop häromdagen men avstod när jag tänkte på kadaverätande varbölder. De hade ingen krav-skinka.

  Men det ser lika illa ut för fisken, för kycklingarna, för värphönsen, för vetemjölet, för sojabönorna, för skogsråvaran till IKEA-möblerna, för metallerna i våra datorer, för elen som driver dem. För att inte tala om oljan som driver allt, även traktorerna på kravgårdarna.

  I Independence Day kom utomjordingarna till jorden för att suga ut alla naturresurser och sen fara vidare (snälla presidenten fick rycka in och döda dem). Det hade de kunnat hoppa över, vi klarar det så bra på egen hand.

  Är din plan att steg för steg välja bort allt, när nån gjort en upprörande film om det?

  Jag känner nog mer för tanken att ha en lagstadgad miniminivå som är acceptabel och sen låta marknaden ta hand om det dagliga.

  Alltså ja tack till okej griskött.

  Ja tack till bilar som drivs med el eller biogas.

  Ja tack till fisk som fiskas uthålligt.

  Osv.

  By Blogger Torkel, at onsdag 2 december 2009 kl. 20:59:00 CET  

 • Skoja inte bort grisarna genom att peka på att man i praktiken inte kan andas utan att på nåt vis skada någon. Vi människor kan klara det här - och vi ska göra det - genom att kvantifiera skadan av varje verksamhet och väga mot nyttan. Och det på internationell, statlig såväl som individuell nivå (det retar mig otroligt att många människor säger "det där ska staten reglera, inte jag" och sen röstar på moderaterna, och att moderaterna sen säger "vill människor ha schyssta produkter så kommer de köpa det" när deras väljare - i genomsnitt - gör så i lägre utsträckning än andra).

  Det ser inte alls lika illa ut för fisken, sojabönorna etc. Utöver miljöpåverkan (där nötkött > gris > lamm > kyckling > fisk > soja > linser) så tillkommer lidandeaspekten som vi uppehållit oss vid, och där är det en markant skillnad mellan fisk och högre varelser. Värphöns har det bedrövligt, men KRAV-höns har det garanterat bättre (till skillnad från "sprätthöns" vars tillvaro inte kontrolleras annat än om Janne Josefsson skulle rycka ut med filmkameran och sen ta det till marknadsdomstolen).

  Vad gäller fisk så är KRAV-märkt sill det enda man kan lita på, men jag dristar mig till en KRAV-märkt torsk ibland. Och på julafton ska jag frossa i lax och sill så det fjällar om det. Man kan inte välja bort allt, blir livet för tråkigt så kan man tappa sugen och börja leta efter utvägar ur torftigheten, och det är då man börjar leta efter klimatskeptiska bloggar för att hitta nån som säger "du duger som du är, naturen älskar dig och ditt bacon" så att det känns skönt sen, och så sitter man där med sin flintastek och sin Irak-drivna bil och säger "det där ska staten reglera" samtidigt som man röstar för en stat som inte reglerar.

  I utopin är vi helt överens - staten ska lagstifta - punkt - och sen ska marknaden sköta resten. Eventuellt skiljer vi oss åt när det gäller hur man ska bete sig fram tills dess att staten har lagstiftat ordentligt (och implementerat lagen, vilket inte sker i grisfallet). Jag anser att det individuella ansvaret sträcker sig fram till den dan staten tar vid eftersom vi inte har råd med fler decennier i fel vågskål. Och staten har inte tagit vid än, eftersom mer än 50% röstar på Socialdemokraterna eller Moderaterna, vilka båda prioriterar jakt på fildelande tonåringar framför jakt på rovfiskare, oljebrännare och grisplågare.

  Jag kräver inte 9 miljoner veganer, men man kommer inte från att de som valt den vägen har betydligt lättare att komma under de 2 ton CO2 per år som varje människa kan bränna. En kollektivtrafikerande vegeterian med vindkraft i vägguttaget som inte flyger klarar sitt utsläppsmål (experimentera själv på http://div.dn.se/pollutioncalc/). Man kan alltså klara det redan idag! Själv fick jag 1,4 ton idag, TROTS att jag ännu inte fått ändan ur och bytt elbolag och TROTS att vi åkte bensinbil till och från brädspelsmässan i Essen. Dvs, när marknaden fungerar kan du få köpa 600 kilo av mig och unna dig en oxfile ;)

  Till sist: bra jobbat på Coop. Jag är inte ett dugg förvånad, bakom den republikanska fasaden döljer sig ett hjärta av guld och en hjärna av stål, så konstigt vore annat. Själv ska jag pröva griljerad kålrot. Låter skumt, men en gång kan man ju pröva.

  By Anonymous Harald, at torsdag 3 december 2009 kl. 00:21:00 CET  

 • mycket intiresno, tack

  By Anonymous Anonym, at fredag 4 december 2009 kl. 04:31:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream