söndag 5 april 2009

Lunta!Våren är här, nästan sommaren också - 15-20 grader och sol. Lagom vind för att ge elden en kontrollerad riktning. Det går inte att få bättre förutsättningar för att lunta.

Det finns lite olika sätt att angripa luntandet på. En skola (som min mamma försökt fostra mig i) säger att man ska elda så mycket att man med ett välriktat slag med våt granruska kan döda all eld. En annan skola (som Hans-Örjan företräder) säger att man ska tänka ut hur elden kan sprida sig, vattna med vattenkanna där det är risk för spridning och sen elda på bäst man vill.

Jag inledde med att tända eld mitt på ängen. Det blev snabbt mer eld än jag kunde slå ut med ett aldrig så välriktat slag med min granruska. Så jag hällde vatten på det, med lite skakiga ben. Sen gick vi över till den andra metoden, vattnade och gränsade av, och efter två timmar hade vi eldat av hela ängen, inklusive två högar. Det var några eldslågor som såg farligt nära ut att hoppa över de vattnade barriärerna, men det var nog ingen fara... Vi eldade mer i år än nånsin tidigare, jag längtar efter att se hur det ser i sommar!

Kul att ha bloggat ett tag: jag satt och funderade på när jag började lunta, och svaret stod i lunta-inlägget från 2007. Då var det sex år sen förra luntningen. Nu är det alltså tredje året i rad som vi åker ner till Halland och eldar torrt fjolårsgräs i början av april. En bra tradition!

Andra pyromandåd:
Luntning 2010
Luntning 2008
Luntning 2007

4 Comments:

 • Att "elda" har hemma i Motala haft betydelsen - att gå på spriten, d.v.s. festa. Att det kunde ha med eld att göra hade jag ingen aning om.

  Tänka sig vilka pyromantalanger du sitter på Torkel!

  Brandmännen hurrar för ev. merjobb i denna lågkonjuktur :)

  Det kommer bli väldigt bra mark till sommaren.

  Mycket fina bilder vilket gör inlägget än mer intressant!

  By Blogger Jens, at tisdag 7 april 2009 kl. 16:43:00 CEST  

 • Jasså, ni kallar det för att elda i Motala.. i Uppsala betydde steka ibland något man inte vanligen gör på spisen men vi kanske ska fortsätta just den här diskussionen vid ett mer privat tillfälle. Pyromani är otroligt nog ett mer rumsrent kommentarsämne - visst har jag talang! Men jag var faktiskt inte den modigaste pyromanen, Hans-Örjan gjorde slut på tre-fyra paket tändstickor. Och Daniel berättade idag om sin mormor (!) som de får springa efter med vattenkanna när hon far runt och tänder eld på gräs utanför Göteborg :)

  By Blogger Torkel, at tisdag 7 april 2009 kl. 22:36:00 CEST  

 • Vilka underbara bilder! Vår! Du är en duktig fotograf!
  Vi kom just tillbaka från en helt annan vår - i slalombackar och långfärdsspår i Idre. Det var inte dumt det heller, men oj vad det vuxit i trädgården. Årets bästa tid när det börjar sticka upp grönt i rabatterna.
  anna

  By Blogger Cassandra, at lördag 11 april 2009 kl. 18:04:00 CEST  

 • Tackar, tackar :)

  Idre är inte dumt det! Var där med jobbet i fjol.

  By Blogger Torkel, at måndag 13 april 2009 kl. 22:31:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream