tisdag 10 mars 2009

Strömavbrott

Det var strömavbrott i eftermiddags. Jag satt vid köksbordet och helt plötsligt släckte någon lampan. Men när jag vände mig om för att se vem det var, insåg jag att det var mer än lampan över köksbordet som slocknat. Det är så ovanligt att det händer att jag blev rätt ställd. Vad gör vi om elen försvinner en längre tid?

När jag jobbade på ABB med kraftledningsroboten insåg jag att det är oerhört svårt att bygga ett fungerande elnät. Elektriciteten måste produceras, hela tiden. Utbud och efterfrågan måste matchas i varje stund. Överföringen ska övervakas, kraftledningarna måste isolera som de ska. Hela kedjan från producent till konsument ska fungera. Alltså är det, omvänt, väldigt lätt att förstöra det. Konstigt egentligen att vi inte ser fler strömavbrott, eller att inte några "elakingar" slagit mot elsystemet. Om en tillräckligt stor del av stamnätet (de stora ledningarna från de stora kraftverken) slås ut kommer hela elsystemet falla samman och det kan ta lång tid att starta det igen.

Hur får vi mat, utan el? Hur betalar vi för saker, utan el? Hur kommunicerar vi, utan el?

Så kom strömmen tillbaka. Och det var dags att starta alla datorerna igen (stackars server, 41 dagar kom den upp i men nu är den nollad igen) och ställa in tiden på mikron och de andra blinkande apparaterna. Men routern var död, och efter lite felsökning insåg jag att nätadaptern har gått sönder... Täcker elbolaget det?

felsökning


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream