måndag 23 mars 2009

Nu ska det tränas!

Jag lyssnar på en kul bok just nu som heter Predictably Irrational. En MIT-professor klurar på hur vi människor egentligen fungerar, och varför vi beter oss så underligt. Och vem har inte undrat över det? Men Dan Ariely har gått ett par steg längre och har ägnat sitt liv åt att komma på kluriga experiment där hans olika teser om hur vi fungerar testas.

Han låter försökspersoner skriva ner slumpmässiga siffror mellan 0 och 99 på ett papper. Sen ber han samma personer bjuda på olika varor i en auktion. Och det visar sig att de som skrivit låga siffror bjuder bara en fjärdedel så mycket som de som skrivit de högsta siffrorna.

Han undrar hur vi funkar när vi blir upphetsade. Så han låter manliga universitetsstudenter svara på en enkät om sexuella preferenser. Sen låter han studenterna svara på samma frågor medan de onanerar. Och det visar sig att de svarat helt annorlunda. Eftersom en del av frågorna rörde sånt som våld och tvång är förresten just det experimentet kanske inte speciellt lustigt... men intressant och tänkvärt ändå. Som han reflekterar: kyskhetslöften är värda mindre än pappret de skrevs på när det väl gäller.

Han funderar över lättja (procrastination är ett bra engelskt ord, lättja översätter inte hela den uppskjutande innebörden), och spekulerar i att om vi dels kombinerade alla regelbundna tester vi "borde" göra och dels hade ett system där vi i förväg dels betalade för besöket och dels fick möjlighet att lämna en deponiavgift skulle det vara ett bra sätt att övertala oss att göra rätt sak.

Gymkort

Vilket leder oss till dagens egentliga ämne: Jag har köpt gymkort. Nu är det dags att ta tag i träning av hjärta, lungor och rygg!

Jag sprang en del med Jens och några andra på jobbet förra året (och lyckades till och med bli månadens träningsfreak!), men nu har Jens sökt sig till nytt jobb och vädret som lovade så mycket i lördags bjuder inte längre in till joggingturer. Så när Daniel och Simon frågade om jag ville följa med till Friskis&Svettis tänkte jag att det var lika bra att slå till.

Kondition är en bra sak, och ryggen tar en del stryk av att ha datorer både som arbete och som fritidsintresse. Och att Dan Ariely predikar att det är bra att investera i något, för då vill man inte förlora det, gör ju bara att gymkortet känns som en ännu bättre investering.

6 Comments:

 • Härligt jobbat!

  Risken nu är att du kommer bli en gymråtta, vars enda syfte är att gå runt och spänna musklerna i obscent fula linnen :)

  Vägde mig i söndags, vågen klockade 92.8kg... Så, nu är det mindre fika/godis/läsk/öl och mer måttliga portioner mat samt mer motion. Har sprungit 2 ggr sen i söndags...

  Har nu ladda upp min GPS-klocka så debuten nu när jag har fattat hur den fungerar kommer nog bli i veckan.

  Men, bra jobbat Torkel. Kämpa på och lycka till med träningen!

  By Blogger Jens, at tisdag 24 mars 2009 kl. 16:27:00 CET  

 • Gymråtta tar nog ett tag innan jag blir, jag väger in på under 70 kg och är ju längre än dig så innan dess får jag nog träna många år.

  Coolt med gps-klocka, det är ju många här i korridoren som springer runt med såna. Själv blir jag mer och mer övertygad om att mitt liv skulle vara betydligt mer komplett om jag ägde en iPhone - så när de släpper en ny i sommar borde det nog bli så. Den har ju gps inbyggd, så då får man det på köpet. Ska bara övertala Ki om att det är en bra idé också... :)

  Imorrn ska jag träna rygg - hoppas jag begriper hur maskinerna funkar!

  By Blogger Torkel, at tisdag 24 mars 2009 kl. 18:31:00 CET  

 • http://www.structuredprocrastination.com/

  By Anonymous Anonym, at onsdag 25 mars 2009 kl. 12:44:00 CET  

 • structuredprocrastination:
  Hahaha! Det kanske är nåt att prova det!

  Nu ska vi se... kanske ska man gå med i hyresgästföreningen, inbilla sig att det är jätteviktigt att gå på _alla_ möten, och sen göra allt man borde istället?

  By Blogger Torkel, at onsdag 25 mars 2009 kl. 19:53:00 CET  

 • datarygg ja, ajaj

  har jag berättat om dataryggen jag hade för ganska exakt ett år sen? Livet förvandlades till outhärdlig smärta i några dar, jag ville bara ligga i fosterställning och be om morfin och förtidspension. Så då började jag göra små övningar några ggr om dan, samt simma några timmar i veckan. Förutom att ryggen blev helt bra så började jag dessutom känna mig allmänt hunkig ;)

  By Anonymous Harald, at måndag 11 maj 2009 kl. 00:59:00 CEST  

 • Hunka på Harald :)

  Jag visste inte att du drabbats av sånt också. Laptop är inte optimalt ur ergonomisynpunkt, kanske bidragit?

  Simma är kul det, och perfekt att göra med barnen!

  By Blogger Torkel, at tisdag 12 maj 2009 kl. 22:34:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream