tisdag 10 februari 2009

Budgetist!

Ok, dags att dra igång webservern i garderoben och lägga ut länken till:

Budgetist logo

Jag har ju hintat om att jag ägnat en del av min pappaledighet åt att skriva ett budgetprogram, och här är det. I presentationen från hemsidan:

Varför Budgetist?

Jag betalar nästan alltid med mitt visa-kort. På mitt kontoutdrag finns information om:

 • Vad jag köpt
 • När jag köpte det
 • Hur mycket det kostade
Varför ska jag då behöva mata in allt detta igen när jag vill göra en budget? Och om jag vill använda Excel för att göra en budget: varför ska det vara så svårt att kopiera in mina data dit? (Jag har mer än en gång fått skriva om alla siffror i ett kontoutdrag för att Excel inte begriper hur svensk valuta och datum formatteras av min bank..)

Budgetist är svaret!

För att göra en komplett budget behöver man bara kopiera kontoutdraget från sin vanliga internetbank och klistra in i Budgetist. Budgetist kommer sen att gå igenom transaktionerna och dela in dem i kategorier. Sen är det klart, och man kan utforska sin ekonomi!

8 Comments:

 • Intressant. Antar att det är Windows som gäller?

  By Blogger Daniel, at onsdag 11 februari 2009 kl. 07:37:00 CET  

 • Kul att du är "up and running". Jag måste verkligen prova, det ser mycket lovande ut på screenshot'sen!

  Bra jobbat Torkel!

  By Blogger Jens, at onsdag 11 februari 2009 kl. 12:49:00 CET  

 • Tufft, coolt, ballt!! Grym å fixa ett sånt program :)
  Ett annat alternativ är att ni skaffar Skandiabanken så har ni den fliken du efterfrågar där..

  Hur identifierar du texten på kontouttraget? Har du en databas över alla butiker? Får man se källkoden? :)

  By Blogger Unknown, at onsdag 11 februari 2009 kl. 19:02:00 CET  

 • Daniel: bara windows tyvärr! Men det är skrivet i Java, och jag sitter på en mac och skriver nu så det kan komma en ny version. Om jag får tid över att jobba på det bara..

  Jens: ja äntligen! Håller med, bra jobbat mig :)

  Rickard: Tack! ..eller så kan man klicka sig till utdraget.se eller oversikt.se. Jag är inte först med idén. Men det har sina fördelar att göra ett program man laddar ner jämfört med en webtjänst tror jag - det går att göra upplevelsen bättre och integriteten är lättare att bevara.

  Man får berätta för programmet vad som är vad första gången, men det har lite koll ("ica" betyder mat typ). Källkoden hade jag tänkt hålla privat. Det är ett enkelt, litet program. Men med rails är det otroligt lätt att bygga betallösningar via paypal och jag leker med tanken att utveckla det så programmet fungerar klockrent och sen ta lite betalt för det, typ några tjugor eller nåt. Mer som övning i hur det fungerar än med förhoppning om att tjäna pengar, men ändå. Om jag inte orkar lägga tid på det öppnar jag nog källkoden.

  By Blogger Torkel, at onsdag 11 februari 2009 kl. 20:57:00 CET  

 • Jag har ju bara mac hemma, så jag får väl vänta med att testa detta program :) men jag är lite skadad från mitt nuvarande jobb så hur du löser integrationen mot olika datakällor är sånt jag går igång på nu för tiden :)

  Matar man den med en textfil? kommaseparerad? xml? excel? tanka direkt från en databas? hmm..får ta hem jobbdatorn å testköra :)

  By Blogger Unknown, at onsdag 11 februari 2009 kl. 21:58:00 CET  

 • Jag skrev ett custom xml-format som förhoppningsvis ska vara ganska läsbart för en ambitiös användare. Sen parsar jag det och gör regexpar av det och kör regexparna mot kontoutdraget så som det ser ut precis när det kommer urklippt från internetbankens hemsida.

  Problem: olika webläsare klipper ut tabeller på olika sett.

  Problem: alla banker har olika sätt att representera kontoutdragen. Det funkar hittills för Nordeas internetbank så som den såg ut innan de gjorde om den nu precis... Men det är ju pre-alfa just precis därför, så hem med dig och testa, och maila sen några kontoutdrags-rader så jag kan lägga in stöd för din bank! :)

  By Blogger Torkel, at torsdag 12 februari 2009 kl. 22:55:00 CET  

 • Hehe, att du körde med XML och regexpar var ju nästan en självklarhet eller hur? :)

  Glömde ta hem datorn, vilket iofs är bra så jag inte kan jobba hemma i helgen...men jag ska testa det, lovar!

  By Blogger Unknown, at lördag 14 februari 2009 kl. 21:07:00 CET  

 • Japp :)

  Testa när det passar - den här helgen har jag ägnat åt nåt så ickeproduktivt som att vara social, och den lilla tid som blivit över har jag lagt på att tänka på p2p-nätverk. Men kvällspassen nu i veckan hade jag tänkt att lägga på budgetist - ska bara installera om alla verktyg eftersom de försvann när jag bytte till Windows 7.

  By Blogger Torkel, at söndag 15 februari 2009 kl. 20:40:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream