söndag 15 februari 2009

Akne

Jaha, så var det dags igen. I fredags kände jag det första tecknet, en liten bula i huden som gjorde ont när jag borstade tänderna. Och idag är den i full blom, finnen.

akne. fy fan.

Jag är 29 år. Och jag har akne. Så är det, och det har jag lärt mig leva med. Men jag vill bara ha några saker sagda:

 • Akne är en bakteriell hudsjukdom
 • Att kalla akne för "ungdomsfinnar" är inte rätt - många har akne hela livet även om det är vanligast just i tonåren
 • Clearasil borde förbjudas - akne börjar 1-2 veckor innan det syns och ingen tvål i världen kan göra nåt åt saken när det gått så långt
 • Det finns mediciner/preparat som faktiskt hjälper (jag använder en kräm som heter Basiron, receptfritt på apoteket, som jag tycker hjälpt väldigt mycket)
Det här är inget roligt inlägg att skriva. Akne har, framförallt under mina sena tonår, varit något skamligt och mycket känsloladdat. Jag tycker fortfarande det är jobbigt och pinsamt. Jag har små ärr på mina kinder som jag kanske inte haft om jag bara läst in mig på rätt information. Men det dröjde tills ganska nyligen innan jag tänkte om och började medicinera, och även om jag nog inte kan se fram emot att nånsin slippa akne helt dyker den faktiskt upp mer sällan nu.

Här är ett föredrag från Stanford där historien om en framgångsrik aknemedicin berättas. Det är en bra historia och den belyser också problemet med akne på ett bra sätt: många "kändisar" använde deras medicin men ingen ville berätta om det offentligt. Och viktigast av allt: hon berättar att det faktiskt finns medicin som hjälper, krämen jag använder innehåller samma aktiva ingrediens som den produkt hon tog fram:

The Story of Proactiv Solution - Katie Rodan (Proactiv)

9 Comments:

 • Hmm. läser igenom det nu dagen efter.. låter lite som en reklamfilm. Men meningen var bara att skriva om nåt som i alla fall jag tycker att man inte pratar om så ofta. Inte reklam, om nån undrade.

  By Blogger Torkel, at måndag 16 februari 2009 kl. 09:00:00 CET  

 • Tjena, körde mycket basiron i tonåren. Förstörde alla mammas handdukar. Har för mig att den färgade av sig som fasen när den kom i kontakt med vatten. Kanske har ändrat sig?

  Nu förtiden funkar två och vatten rätt så långt, även om de dyker upp ibland de små rackarna :)

  By Blogger Unknown, at måndag 16 februari 2009 kl. 20:04:00 CET  

 • Jo, så är det - jag har förstört några handukar jag också :)

  Kom på att handdukarna vi har under barnen när vi byter blöja är bra eftersom de är vita och väldigt billiga. Måste bara tänka på att ta dem från rätt hög :)

  By Blogger Torkel, at måndag 16 februari 2009 kl. 20:46:00 CET  

 • Jo, tänk att man trodde att det där med finnar, det skulle vara ett minne blott när man blivit "vuxen". Där bedrog man sig...!

  By Blogger Daniel, at tisdag 17 februari 2009 kl. 19:28:00 CET  

 • Mmmm.. Kan du inte simulera fram ett vaccin mot otyget, Daniel?

  By Blogger Torkel, at tisdag 17 februari 2009 kl. 21:20:00 CET  

 • Hej Torkel, jag vet hur det känns att ha problem med akne. Har haft det i 10 år, är nu 29... Kosten har enorm betydelse för mig, jag har skapat en hemsida om just detta; www.aknejtack.se. Hoppas att det kan vara till någon hjälp :)
  Vänliga hälsningar Phia.

  By Blogger dragonfly, at fredag 27 februari 2009 kl. 13:05:00 CET  

 • Phia: Bra sida!! Jag tycker att ett av de stora problemen med akne så som jag upplevt det är att det är lite tabubelagt. Och för mig har det känts skamligt - som om jag var smutsig, ful och dålig. Men det är en sjukdom, dessutom en vanlig sjukdom, och borde behandlas mer sakligt och öppet i media och dessutom borde det forskas mer om vad som fungerar och inte fungerar.

  Intressant med kost-relationen du upplevt till din akne. Jag tänker inte så mycket på vad jag äter så jag är osäker på om det finns något samband för mig. Har du provat något banzoylperoxid-baserat preparat? Det finns stioxyl eller basiron på apoteket i olika styrkor, och det är det jag hjälpts av väldigt mycket (även om jag tvingats inse att jag nog aldrig slipper akne helt). Nackdelarna med banzoylperoxid är att den, liksom a-vitamin, torkar ut huden (det gäller framförallt stioxyl, som är alkoholbaserad).

  By Blogger Torkel, at fredag 27 februari 2009 kl. 14:01:00 CET  

 • Hej!

  Jag har kollat runt lite på nätet och hittat denna sida med mer information om behandlingar mot akne, du kanske kan lära dig något?

  http://www.akne-behandling.se

  By Anonymous Anna, at söndag 13 mars 2011 kl. 23:24:00 CET  

 • Anna: Efter att jag börjat använda basiron morgon och kväll blev jag akne-fri efter några veckor. Det var två år sedan, och jag är fortfarande akne-fri så länge jag använder basiron. Det är mitt tips till alla med akne. Och att man ska söka hjälp för det.

  By Blogger Torkel, at måndag 14 mars 2011 kl. 08:26:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream