lördag 15 november 2008

Om läkare och tandläkare

Jag var hos tandläkaren i veckan som gick. Thea heter min tandläkare nuförtiden. De gav mig en tandborste vid ett värvningsstånd på stan, jag ger dem min tandvårdscheck. Jag gissar att de tjänar på affären.

Inga hål, inga problem. Ny tid för att putsa bort lite tandsten och missfärgningar. Jag gissar som sagt att de tjänar på affären. Är det sant att det är te och inte kaffe som är värst på att färga tänder? Kanske borde dricka jos till frukost i stället. Fast man är ju svensk: blå ögon och gula tänder, eller hur säger danskarna.

Varför går vi till tandläkaren en gång om året men till läkare bara när vi själva tycker oss vara så sjuka att vi behöver det? Det är ju inte klokt vad mycket som kan gå galet med kroppen och mycket är ju nästan omöjligt att diagnostisera rätt själv. Jag tycker det borde finnas möjlighet att komma till läkare en gång om året och kolla upp kroppen och hur allt utvecklas.

Vikt, blodtryck, lite blodprover, frågor om kost och leverne. En tid att fråga om det är rätt att ta vitaminer eller om den där pricken man hittade på armen är farlig och så. Sammanställning med råd om vad som enkelt kan förändras och hur det påverkar förväntad livslängd. Remiss om nåt konstigt dyker upp. Journaler så att utvecklingen kan spåras bakåt i tiden. En genomgång av eventuella mediciner som skrivits ut av olika specialister (har läst att det är ett jätteproblem för många äldre att de tar massor med onödiga och potentiellt kombinatoriskt skadliga mediciner).

Jag har ofta känt på sjukhus och på vårdcentraler att man antas ha koll själv på allt som kan gå fel med kroppen och alla sjukdomar man kan få. Eller nuförtiden då främst som barn kan få. Det är jag som ska söka mig till en läkare när det behövs. Om jag kommer till läkaren och så var det inte tillräckligt allvarligt för att få medicin eller så var det ett virus så de inte kunde göra något ändå, ja då ser de lite sura ut.
-Dumma patient som tar upp vår tid, verkar de tänka.

Men det är ju fullständigt omöjligt att ha koll på alla sjukdomar man kan få. Och jämför återigen med tandläkarna: hur svårt är det med tänder jämfört med hela resten av kroppen? Och till tandläkaren går vi varje år för att putsa lite tandsten och få veta att allt är bra.

Jag tror det finns en potentiell jättemarknad här.

6 Comments:

 • Hej Torkel,
  håller med till hundra procent. Fast min bror som doktorerat på egenvård skulle nog tycka att du kan föra bok över din hälsa, vikt, blodtryck, sjukdomar, koständringar med mera.
  Var det Lena som tipsade om min nya blogg? Kul att du hittade dit.
  Anna

  By Anonymous Anonym, at söndag 16 november 2008 kl. 13:58:00 CET  

 • Jo, det var mamma som tipsade - kul att läsa!

  Ja vem har tid/ork att föra bok över allt det.. Din bror får bygga en väckarklocka som gör det i förbifarten utan att man märker det så kanske.

  By Blogger Torkel, at måndag 17 november 2008 kl. 09:37:00 CET  

 • Intressant och mycket sant. Konsultbolag brukar i regel ha (är den uppfattning jag fått efter att ha kikat på ett par i alla fall) avtal med någon privatläkare, som man går till årligen för hälsokontroll. Bra tycker jag, mer sånt! Det borde ändå vara småpotatis för de flesta företag att erbjuda sina anställda detta. Vad kostar inte en sjukskriven anställd?

  By Blogger Jens, at måndag 17 november 2008 kl. 11:32:00 CET  

 • Ja just ja, intressant också att både du och Lars har valt att skriva om tandläkare den sista vecka :)

  Slump?

  By Blogger Jens, at måndag 17 november 2008 kl. 11:33:00 CET  

 • Jag tänkte på det där med hur konstigt det är att man inte går till vanliga läkare så regelbundet som man går till tandläkare. Blev inspirerad att faktiskt skriva om det efter att ha läst Lasses inlägg :)

  Visst är det bra om företag gör det som en del av företagshälsovården. Men jag skulle vilja kunna göra det själv som en del av min egen omvårdnad av mig själv också.

  By Blogger Torkel, at tisdag 18 november 2008 kl. 16:05:00 CET  

 • Te innehåller flour så det tycker inte tandläkaren alls att man ska sluta dricka. Missfärgar tänderna gör det definitivt, men du får väl prioritera vad du ska ha dem till - glänsa ikapp med Carola eller tugga.

  Mattias Carlsson

  By Anonymous Anonym, at fredag 5 december 2008 kl. 07:50:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream