måndag 24 november 2008

Fallout

Rooibos.

Året måste ha varit 1999 eller 2000. Jag gick i trean på gymnasiet. IT-bubblan var ingen bubbla, utan framtiden. Bioteknik verkade kul och spännande och nåt sånt ville jag läsa på universitetet. Ingen var rädd för den globala uppvärmningen. Och Magnus berättade om ett kul spel han fått tag på.

Fallout hette spelet, och jag fick gärna låna skivan. Sen var jag fast. Fallout 1 och 2 är nog de spel jag spelat mest genom åren, förutom spelen i Civilization-serien. Sen har jag ju spelat mer också: mindre inhopp i Counterstrike, Diablo, Warcraft (men inte WoW, det håller jag mig borta från!), Starcraft och massor av annat när jag bodde i kollektiv några år och hade kommit på att bioteknik var varken kul eller spännande.

Så när de nu släppte Fallout 3, nästan tio år efter senaste spelet och precis lagom till min pappaledighet, ja då fanns det ju inte så mycket att diskutera. Jag köpte spelet och satte mig att spela.

Jonas Thente skrev en lyrisk recension av Fallout 3 i DN, 5/5 i betyg. Jag tänker inte recensera spelet. Men jag vill skriva lite om mitt intryck av det.

Att gå tillbaka till gamla favoriter kan vara farligt. Jag tyckte Tool var ett grymt bra band. Men nu lyssnar jag mer på texterna och spelar inte lika högt - och då håller de inte riktigt längre.

Fallout håller förvånansvärt bra. Det är roligt att gå in i spelvärlden och bara planlöst utforska. Det är ett väldigt stort spel och man har många möjligheter att lösa de problem man ställs inför på olika sätt. Tio års spelutveckling har gjort både grafik och ljud fantastiskt mycket bättre. Tiden bara flyger iväg när man spelar, det är tur att det är ett spel som faktiskt har ett slut.

Tyvärr var det lite mycket splatter och lite för många repetitiva strider. Det är till stora delar ett spel att spela endast när barnen sover.

Var kommer Rooibos in i det här då?

Jo, senaste gången jag spelade Fallout 2 hade jag upptäckt det afrikanska teet med den annorlunda smaken. Jag spelade Fallout och drack rooibos många, långa kvällar och nätter. Nu kan jag inte dricka rooibos längre utan att tänka på Fallout.

2 Comments:

 • Nu måste jag bara berätta att jag själv börjat spela lite igen, köpte rabatterade "Call of duty 2" till Nintendo Wii i lördags. Man skall inte förakta det roliga i att skjuta nazister i andra världskrigets simulerade miljö. kontrollerna till Wii är fenomenala på att skapa spelkänsla, även om jag tycker det var lite svårt att komma igång.

  Så Torkel, du är inte ensam där ute i data/teve-spelsrymden. :)

  By Blogger Jens, at tisdag 2 december 2008 kl. 12:51:00 CET  

 • Härligt! Jag visste väl att jag inte är ensam om dataspelandet :)

  Är det lite nördigt att spela dataspel? Kanske fortfarande, i "vår generation" av snart 30-åringar. Bland kidsen sitter ju alla och spelar, antar jag, och då blir det väl svårare att sätta töntstämpel på det kanske.

  Vore kul att gå på studiebesök på ett högstadium. Jag tycker dataspel är ett suveränt medium som omsluter en nästan totalt i en annan värld. Och där man dessutom har kontroll över vad som händer till skillnad från annan fiktion.

  Måste besöka er så jag får prova att spela fps på en Wii, speciellt som du säger att det fungerar bra.

  By Blogger Torkel, at onsdag 3 december 2008 kl. 22:02:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream