måndag 15 september 2008

Te-ägg

Kis recept på Te-ägg

ingredienser
 • 30 st Ägg
 • 3 g (ca 50 st) Hela svartpepparkorn
 • 3-4 st Stjärnanis
 • 15-20 g Te (kinesiskt oolong-te)
 • 1,5 dl Soja (gärna japansk)
 • 1,5 msk Salt
Koka äggen i vanligt vatten tills de är hårdkokta, ca 10 minuter. Det ska vara så mycket vatten så det precis täcker äggen, inte mer. Spara vattnet. Ta upp äggen ett och ett och knäck skalet på dem med sked (låt skalet sitta kvar!). Lägg tillbaka äggen i vattnet och tillsätt alla ingredienserna. Koka på låg värme (men det ska bubbla) under lock i minst en timme. Sen får man provsmaka sig fram - om det smakar för lite kan det koka längre, upp till 2-3 timmar. När man är nöjd med smaken skalar man äggen under rinnande vatten och förvara dem i kylskåp.

Te-ägg är goda att äta som en "små-rätt" till annan lagad mat, som mellanmål/snacks eller när som helst när man är sugen på te-ägg. De är fina att dela i klyftor när man serverar dem.

Om man ska koka färre ägg ska man inte minska på de andra ingredienserna i samma utsträckning som äggen - vattnet ska smaka rejält salt. Det är gott att ta mer soja och mindre salt också.Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge: Varsågod Jens!

(Vi bjöd Jens på te-ägg för mer än ett år sen. Han tyckte det var så gott att han fick en påse oolong-te med sig hem, och ett löfte om ett recept på bloggen. Men sen har det liksom kommit annat emellan..)

2 Comments:

 • Underbart! Nu ska här kokas ägg, var så säker. Visst borde det passa bra till ett svenskt julbord?

  Eller för att citera Robert Gustavsson som Tony Rickardsson: "den som väntar på något gott, han blir inte fet som farsan brukar säga" :)

  By Blogger Jens, at tisdag 16 september 2008 kl. 07:18:00 CEST  

 • Ki hälsar att det borde passa perfekt på ett julbord, och tackar för tipset!

  (oj oj, mitt fina helsvenska julbord med korv och skinka kommer inte vara sig likt.. det är nog mycket koreansk mat som "passar på julbordet" om man tänker efter :)

  By Blogger Torkel, at måndag 22 september 2008 kl. 22:39:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream