måndag 25 augusti 2008

Mjölkallergi. Och äggallergi...

Sofie var på pricktest idag. Hon är allergisk mot mjölk. Men inte bara det, hon är allergisk mot ägg också!För tre månader sen började vi ge Sofie gröt. Kaskadkräkningar är ett mycket målande och passande uttryck för vad som hände sen. Vi trodde först att hon var magsjuk. Men det blev nya kaskadkräkningar när vi gav henne gröt igen senare. Vi frågade BVC vad vi skulle göra. De tyckte att vi skulle prova med gröt igen.
-Nej.
Det ville vi inte. Då fick vi en tid på allergicentrum.

Det är bra med vårdgarantin: man är lovad vård inom tre månader och om man inte kan få den vården i tid i sitt eget landsting kan man söka sig till ett annat landsting. Jättebra intention! Men Landstinget i Östergötland har tolkat regeln som man kunde vänta sig: Det tar exakt tre månader att få specialistvård. Precis enligt vårdgarantin... Politikerna tar sig för pannan, uttalar besvärjelser över byråkraterna i sjukvården och sätter sig att skissa på nya pigga regelförslag för att öka servicegraden i sjukvården.

Idag har det gått tre månader, och Sofie hade fått en kallelse till allergicentrum. Jag var inte med. Jag hade övertalat mig själv att Sofie inte var allergisk. Jag tänkte att hon nog var för liten för gröt, att vi varit för snabba, och därför reagerade hon som hon gjorde.

Men jag hade fel. Och så är hon allergisk mot ägg också!

Oj oj oj. Nu blir det till att lära sig laga mat på nya sätt.

4 Comments:

 • Vilken tur iallafall att ni inte gick på BVCs råd! Tur också att asiatiska köket inte använder mjölk. Ägg värre förstås men det går säkert fint, kreativ matlagning är ni ju bra på. Allergier av den typen går ju oftast över innan skolåldern. Synd om Sofie förstås såsmåningom men... visst finns det mjölk- och äggfria glassar!??!
  M F L, HÖ hälsar

  By Anonymous Anonym, at tisdag 26 augusti 2008 kl. 09:38:00 CEST  

 • Är det vanligt att småbarn har sådana där matallergier som går över när de blir äldre? För hennes skull hoppas jag att det gör det.

  Ni får se till att hon får tillräckligt med kalcium och vitaminer från den övriga kosten.

  By Blogger Daniel, at tisdag 26 augusti 2008 kl. 16:29:00 CEST  

 • Jo, det verkar vara rätt vanligt. På jobbet är det flera som kommit fram och berättat att deras eller bekantas barn varit allergiska men att det gått över sen. Dessutom äter ju Sofie barnmat (och ammar) fortfarande och då är det ju bara den som måste lagas special. Så det känns rätt lugnt. Men en hel del etikettsläsande blir det på coop framöver ändå.

  By Blogger Torkel, at onsdag 27 augusti 2008 kl. 21:44:00 CEST  

 • Hon skulle ju bli en utmärkt vegan...

  Skämt åsido, det finns mängder med ägg- och mjölkfria produkter idag. Tofuline (om hon inte visar sig vara allergisk mot soja) och Oatly är produktnamn att lägga på minnet.

  By Anonymous Anonym, at torsdag 28 augusti 2008 kl. 08:48:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream