söndag 10 augusti 2008

Georgien

Jo, eh, alltså...

Jag arbetar ju för den svenska vapenindustrin. Och det gör att jag på fikarasterna (av vilka vi har två varje dag 9-9:30 och 15-15:30) inte bara pratar FRA-lag och läser SvD. Vi pratar även om flygplan och läser Aviation Week och Flight.

Så idag pratade vi såklart om Georgien.

Vem "hejar" vi på? Svårt. Det är ju lätt att se det dåliga i det som Ryssland gjort: invasion av annat land, bombningar och artilleribeskjutning. Och visst finns det de bland oss som har lätt att falla tillbaka på gammal fin rysskräck.

Men georgiernas president är inte precis någon Nelson Mandela. En krigshetsare med antidemokratiska tendenser är ingen man vill ställa sig bakom utan starka skäl.

Hur det än är med vem man hejar på kom vi fram till att georgierna förberett sig uselt. Enligt tidningarna ska de ha fått miltär hjälp från USA efter murens fall. Men det verkar inte vara mycket mer än uniformer och de kan inte ha haft någon annan plan än att börja skjuta eftersom det var OS-invigning på teve.

Enda vägen från Ryssland in i Sydossetien är en tunnel, förutom genom luften. Om georgierna planerat det de inledde kunde de täppt till tunneln. Det har länge funnits anti-flygplanssystem som till och med moderna stridsflygplan måste ta omvägar runt, och ryssarnas plan är mest från 60- och 70-talen. Om Gerorgierna funderat igenom vad det första Ryssland skulle skicka mot dem är, flygplan, skulle de skaffat luftvärn och lärt sig använda dem innan de startade.

Krig är olustigt och att Ryssland sedan lång tid haft trupp inne i Georgien och delat ut ryska pass till de som velat ha dem är provocerande. Men jag tycker nog att Georgien också förtjänar ett fördömande.

Det bästa receptet mot konflikt är välstånd. Jag vill minnas att Tony Blair sagt någonting i stil med att "efter den senaste tidens ekonomiska tillväxt på Irland känns hela IRA-grejen ganska mossig och överspelad" (nån som minns vad han faktiskt sade? det var ett bra citat)

Georgien var på god väg till välstånd. När jag läste i USA 2002 var det en kille från Georgien bland utbytesstudenterna. Han studerade i USA genom ett utbytesprogram ordnat av amerikanska staten för att gynna forna öststater. Han berättade om ett vackert land med hopp inför framtiden. Det hoppet är nog borta nu, och det är svårt att skylla allt på Putin.


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream