fredag 27 juni 2008

Sommalov!

Så var sista arbetsdagen avverkad. Det är faktiskt skitkul på jobbet, positiv stämning, full fart på projektet och mycket resultat.Men nu är det dags att glömma det och hög tid att tänka på packningen. Vad ska man ha med sig till en stuga utan el och rinnande vatten? För varje år som går tror jag att jag blir mer och mer beroende av elektricitet. Och av internet! Det är inte klokt så internetberoende jag blivit. Om jag inte kollat rss-flödena i google reader på några dagar riktigt kliar det i fingrarna att gå in och kolla vad som hänt i världen, den stora och den lilla.

Då är det väl perfekt att Apple släppt iPhone 3G i Sverige? Internet i fickan, med grymt gränssnitt?

Njae.. Jag tänker nog inte skaffa nån iPhone. För hög månadskostnad, för snålt tilltagna kvoter med megabyte i abonnemangen. Telias sida berättar att minsta abonnemanget kostar 299 kr/månad — men då ingår bara 100 MB.. snålt och dyrt. Dessutom känns det som jag lever mitt liv hemma och på jobbet och på cykeln påväg däremellan. Och på ingen av de platserna ser jag nån användning för en iPhone. Men det är klart. Den har GPS. Och 3G. Och det kommer komma hur många roliga program till den som helst. Än finns det tid att ändra sig, den släpps 11/7.

Liv utan elektricitet är svårt när allt man äger har åtminstone någon liten elektrisk finess. Kameran måste laddas. Och datorn måste laddas om man vill använda den till att redigera bilderna från kameran. Sen är det ju mobilen som vill ha ström då och då. Och iPoden.

Jag har en plan för att ladda alla prylar: åka till Biltema och köpa:

 • Bilbatteri
 • Batteriladdare
 • Växelriktare
En batteriladdning borde kunna ladda datorn 10 gånger plus lite ström till mobiler och kameror. Kanske till och med en nattlampa med lysdioder? Om det funkar bra går det att bygga på systemet med solceller som laddar batteriet!

2 Comments:

 • Jag tror jag väntar tills nån har köpt Iphone och testat den ordentligt så får vi se om behovvet finns. Har ju jobbdator med 3G-modem så behovet har inte direkt ökat..

  Angående El..om du inte nödvändigtvis måste vara miljövänlig, så finns ju elverk :)
  inte allt för dyrt för 2,2kW http://www.jula.se/e-Sales/esa/default.jsp?mainpage=ItemDetails.jsp&%40where.ItemID%40EQ=740028

  Ha en trevlig sommar, själv jobbar man ju fram till augusti :)

  By Blogger Unknown, at lördag 28 juni 2008 kl. 11:08:00 CEST  

 • Jodå, elverk är en ganska bra idé det med. Fast då ska man nog använda ganska många av de 2200 W som det ger - bensin är ju dyrt. Jag köpte ett bilbatteri på 70 Ah med laddare och en växelriktare på max 300 W i förmiddags på biltema. Det borde vara mer lagom för att ladda elektronik, och så slipper man ju oväsendet. Billigare än elverket också.

  Fast man kanske skulle ha ett elverk också, och använda det när det krävs mycket ström och för att ladda batteriet? Eller så skaffar vi solceller, det är ju mer rätt i tiden.

  Jasså, de bjussar på 3G-dator - flott! Jag tycker det verkar grymt att ha bredbandet inbyggt i en bärbar. Knutte har en sån och han var nöjd tror jag. Funkar det bra och de bara kommer upp lite mer i bandbredd kan man ju nästan säga upp bbb-abbet, ända gången jag nyttjar det till max är när jag tankar sånt jag ändå borde sluta tanka.

  Ha en trevlig sommar på jobbet!

  By Blogger Torkel, at lördag 28 juni 2008 kl. 15:47:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream