söndag 29 juni 2008

Snart åker vi

Snart ska vi sätta oss i bilen och åka ner till Stugan. Igår kväll ställde vi in barnvagnen och lite småsaker, resten av packningen står i hallen och väntar på att vi ska bara.

Jag lyckades övertala Ki om att bilbatteri+växelriktare+batteriladdare var en bra idé. Så nu får vi se om det fungerar så bra som vi hoppas - det är ju som sagt inte klokt hur många småsaker vi äger som går på batteri på något sätt. Googlade lite på olika båtsidor där de pratade om hur man klarar sig på batterikraft så länge som möjligt. Det finns speciella kylskåp och frysar som bara drar några watt — intressant!

En sak som var lite oroande var att båtfolket gjorde stor skillnad på startbatterier och förbrukningsbatterier. Startbatterier klarar inte av att djupurladdas tydligen, vilket förbrukningsbatterier gör. Bilbatterier är startbatterier... Om vi inte kommer iväg innan 11 åker vi nog förbi Biltema och byter till ett "SMF"-batteri. Det är ett spännande projekt det här. Jag har gått och tänkt ett tag på solceller och vindkraft och ett första steg är ju att sätta sig in i hur batterisystemet ska vara konstruerat för att fungera.

Trevlig sommar!

3 Comments:

 • Du kanske kan ta en gammal cykel med dynamo och modda den för att ladda batteriet? Då får du både motion och gör nytta på samma gång... :)

  Ha det så bra nere i Halland!

  By Blogger Daniel, at måndag 30 juni 2008 kl. 11:46:00 CEST  

 • Hej!

  Hoppas semestern är bra.

  Min ständiga åsikt om laddbara batterier är att de tar slut. Snart står man där både med tomt datorbatteri OCH tomt ladd-bilbatteri.

  Ett bensindrivet elverk på 650 W får man för 599 på rusta:
  http://www.rusta.se/elverk_650w__bensin__p31951091.html

  Ställer man den en bit bort och drar en lång kabel så stör inte ljudet heller.

  By Blogger Lars Svensson, at onsdag 2 juli 2008 kl. 09:04:00 CEST  

 • Jag har läst om ett ställe där de använde en ko för att driva en generator från en bil: kon gick runt runt i en vandring, och bredvid satt en kille och surfade på nätet. Hur mycket effekt kan en dynamo ge? Man måste nog använda en bil-generator för att komma upp i effekt.

  Elverk är bra för verktyg, men för små strömmar under lång tid är batteri bättre tror jag. Men du har helt rätt i att batterier går sönder...

  By Blogger Torkel, at söndag 20 juli 2008 kl. 12:25:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream