söndag 25 maj 2008

Varför stanna i St Anna?

St Annas Skärgård

Visst låter det fint? Ända sen jag hörde talas om att det finns en skärgård i närheten av Linköping har jag velat åka dit. Och idag gjorde vi slag i saken: picknick i St Anna.

Men var ska man åka för att komma till St Anna? Vad finns att se? sanktanna.com försöker ge svar, men lyckas inte så bra. Söderköping lyckas lite bättre med informationsspridandet, men det var fortfarande lite svårt att förstå riktigt vad som finns att se. Så mycket läste vi oss till att Norra Finnö är den stora centrala ön i skärgården. Vi bestämde oss för att åka till ett ställe som heter Tyrislöt på Norra Finnö, där skulle finnas en hamn och en camping och lite annat.

I Tyrislöt finns en hamn och en camping. Men så mycket annat finns där inte. Vi hittade en fin klippa att äta picknick-pastan på, med utsikt över vattnet. Sen åt vi glass på campingen och åkte till nästa plats på kartan: Mon.I Mon ligger Mons Skärgårdskrog, som såg jättetrevlig ut. Där finns också en camping och en strand, men vad vi kunde se finns där inte så mycket mer. Vi plaskade med fötterna i vattnet, sen var det dags att åka hem.

I bloggande eftertanke känns det ganska bra att ha varit i St Anna skärgård. Det är vacker natur där ute, klippor och karga tallar men ekar i sänkorna mellan klipporna. Det var fint att äta på en klippa och titta ut över vattnet. Men jag kan inte rekommendera någon att åka dit på picknick från Linköping. Det tar en och en halv timme med bil enkel resa (vi trodde det skulle ta mindre än en timma). Där finns inga sevärdheter, inga stigar och inga promenader som väntar. De vi såg satt antingen och solade framför sina husvagnar, badade (!), eller så åkte de iväg i båt. Det är nog båtfolket som är poängen med St Anna: genom skogen från vägen skymtade sommarstugor utmed stränderna. Om man har båt eller besöker en stuga är det nog jättefint. Men utan båt eller stuga? Då får St Anna underkänt som resmål.

3 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream