fredag 16 maj 2008

Mera video - jag har hittat Hans Rosling

Det började med att mamma tipsade mig om den här.

Sen hittade jag den här:


Och till sist till gapminder.org.

Värt att tipsa om, eller hur?

5 Comments:

 • Mycket intressant och tänktvärt. Starka återkopplingar mot "När människan skapade världen", upplever jag det som. Skönt med en outgrundad optimism. Tyvärr är det alltid fel personer som ser sådant här, d.v.s. de som redan är övertygade. Men vem är jag att dömma? Jag hävdar fortfarande att Saabs bilar är grejjen och läser allt om dem för att lura mig själv, medan vilken idiot som helst förstår att det är Toyota som gör bäst bilar, på bäst sätt, idag. Ber om ursäkt för den sista anknytningen som kanske är lite väl mycket jag.

  Mer sådana pedagogiska videolänkar!

  By Blogger Jens, at söndag 18 maj 2008 kl. 21:51:00 CEST  

 • Om jag hittar något värdigt att länka till kommer det mer!

  Hans Rosling ska tydligen ha gjort en längre föreläsning som sändes i teve för någon vecka sedan, men de har inte lagt upp den på play än. De jag länkar till här är ju lite korta, han kan utveckla det längre.

  Googla på TED annars om du vill bli inspirerad. Det finns nästan för mycket bra där - man blir överväldigad...

  By Blogger Torkel, at fredag 23 maj 2008 kl. 17:24:00 CEST  

 • O jisses.

  Här sitter man och tycker att man är en bra kille som inte herrsurfar, och så lägger du upp sån här nationalekonomporr av det hårdaste slaget.

  Jag såg dom framlänges och baklänges.

  Framförallt den där biten med Mauritius såg jag igen och igen, liksom de kinesiska provinserna.

  Jordbrukssubventioner. Visst är det läskigt med österrikiska farbröder som inavlar familj i källaren, men jordbrukssubventioner är nog ändå läskigare.

  By Anonymous Anonym, at måndag 26 maj 2008 kl. 00:58:00 CEST  

 • Glad att du gillade det, anade att det skulle passa dig :)

  Jag hatar också allt vad jordbrukssubventioner heter. Nästan lika mycket som jag hatar fiskesubventioner... Läste du att algblomningen i Östersjön beror på överfisket av torsk?

  Kollade du in gapminder.org?

  By Blogger Torkel, at onsdag 28 maj 2008 kl. 20:33:00 CEST  

 • Fiske eller jordbruks... Känner nog ändå mest agg mot jordbrukssubventioner. Precis som med tullar på jordbruks- och andra arbetsintensiva produkter så är det en otrolig egoism från den vår sida, som håller miljarder kvar i den otrygghet det innebär att vara fattig. (Och egoism är ju helt fel ord, eftersom vi inte tjänar utan bara förlorar på det. Lägg de pengarna på Komvux, för att vidareutbilda bidragsklassen.) Men fiskesubventioner blir ju förstås mer påtagliga så här i sommarstugetider. Har nämnt dom i min FC-grupp "Pragmatarian".

  Det som är så frustrerande med fiskesubventioner, jordbrukspolitik och andra EU-frågor, är att demokratin är satt ur spel. Det finns INGET parti för oss att rösta på till EU-parlamentet. Sverige får sina 22 platser eller vad det är ändå, och det finns ingen svensk politiker som vill ha såna här subventioner. Jag tycker man borde få rösta på vilket europeiskt parti man vill till EU-parlamentet. Då skulle man kunna kampanja i andra östersjöländer...

  Ja, jag kollade in Gapminder.org. Men det var synd att ingen av de engelska föreläsningarna var lika roliga som de svenska, och att han inte tog upp Mauritius där. Hade vart klockrent att posta på Kick ASS och Scrap the CAP.

  By Anonymous Anonym, at söndag 1 juni 2008 kl. 11:21:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream