tisdag 13 maj 2008

En man från legenderna talar

Flygplan är något av det roligaste som finns! Jag vet inte varför jag tycker det, men jag vet att jag kom på det efter jag började på Saab. Jag läser alla flygtidningar de har på jobbet, jag läser om flygplan på nätet och jag läser om flygplan i böcker. Nu senast har jag läst Skunk Works av Ben Rich. Skunk Works är Lockheeds legendariska avdelning för hemliga och exotiska flygplan, de ligger bakom U-2, SR-71 och F-117. En av personerna som citeras i boken är Alan Brown, chefsingenjör för F-117.

Igår och idag har jag gått kursen Fundamentals of Stealth Aircraft Design, med Alan Brown som föreläsare. Det är som att först läsa bibeln och sen gå en tvådagarskurs med Jesus som föreläsare. ..nej, kanske inte riktigt så häftigt.. Men det var ändå en otrolig upplevelse att sitta och prata med en som hållit i ett projekt som var så banbrytande, och höra hans syn på tekniken. Han är en gammal man nu, säkert över 80 år gammal, men han var fortfarande insatt i mycket av det senaste som händer på Lockheed.

Jag handledde en exjobbare för några månader sen. I förstudien hittade vi några gamla rapporter från 70-talet om ett projekt som hette Have Blue. De hade gjort lite saker som liknade det vi ville göra. Have Blue var demonstratorn till F-117. Idag har jag fått svar på allt vi undrade för några månader sedan, eftersom jag har ätit lunch med han som ledde projektet!


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream