Glad Påsk!
Midsommar, Julafton, Påsk.
Det är fantastiskt vad traditionell jag märker att jag är när det kommer till mathögtider. Det ska finnas matjessill och färskpotatis till midsommar, skinka och rödbetssallad på julbordet, och ägg och lax till påsklunchen.
Det är kul att laga mat hemma, att få bjuda på lite traditionellt svensk mat. Synd bara att all köpemat är så salt. Vi lagar mat med ganska lite salt när vi lagar själva, och för att bordet skulle bli välfyllt köpte jag sill, gravlax, skinka och lite annat. (Lite fel med skinka till påsk kanske, men den var billig och så får Kis mamma smaka (jul-)skinka också.)
Sen har jag förklarat varför vi firar:
Det är spännande att jämföra traditionell mat från Korea och Sverige. Gammal, traditionell mat handlar ju oftast om olika behandlingar för att få maten att hålla länge. I Sverige har vi saltat, lagt in, rökt och torkat. I Korea har de syrat, kryddat starkt och torkat.
Det är fantastiskt vad traditionell jag märker att jag är när det kommer till mathögtider. Det ska finnas matjessill och färskpotatis till midsommar, skinka och rödbetssallad på julbordet, och ägg och lax till påsklunchen.
Det är kul att laga mat hemma, att få bjuda på lite traditionellt svensk mat. Synd bara att all köpemat är så salt. Vi lagar mat med ganska lite salt när vi lagar själva, och för att bordet skulle bli välfyllt köpte jag sill, gravlax, skinka och lite annat. (Lite fel med skinka till påsk kanske, men den var billig och så får Kis mamma smaka (jul-)skinka också.)
Sen har jag förklarat varför vi firar:
- Midsommar: årets längsta dag, vi firar ljuset och sommaren och allt som växer
- Jul: årets kortaste dag, vi firar att ljuset ska komma åter
- Påsk: våren kommer (nåja, i år var det ju vintern som kom..), hönorna värper ägg
Det är spännande att jämföra traditionell mat från Korea och Sverige. Gammal, traditionell mat handlar ju oftast om olika behandlingar för att få maten att hålla länge. I Sverige har vi saltat, lagt in, rökt och torkat. I Korea har de syrat, kryddat starkt och torkat.
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home