tisdag 19 februari 2008

Övertid

Ett år har jag jobbat på Saab nu. Det var faktiskt snart tre veckor sen det var ett år, den 2 februari. Jag hade tänkt att blogga om det men det kom annat emellan, som skidresor och småbarn.

Systemingenjör heter min tjänst. I dagligt tal skulle man nog säga programmerare, jag är anställd för att skriva kod framför en dator. Det är också det jag gjort mest under året som gått: suttit framför en dator, och skrivit kod.

Låter det trisst, kanske nästan lite bittert? Det är det inte. Jag trivs utmärkt med det jag gör. Att programmera är väldigt kreativt. Kanske för att det finns så hårda och orubbliga begränsningar. Jag lyssnade på en konstnär som pratade om kreativitet för några år sen, när jag jobbade på ABB. Han hade specialiserat sig på att bygga röda stugor med vita knutar, fast på konstiga ställen. En stuga fanns högt upp i ett träd i en park i västerås. En annan på en flotte ute i vattnet. Bägge kunde man hyra som hotell och bo i, för att ta sig upp i trädet var man tvungen att låna bergsklättrarutrustning.

När han berättade om det här var han mitt uppe i att försöka placera en liten röd stuga på månen. Jag vet inte om han lyckades, det känns som man borde hört talas om en sån sak om det verkligen blev av. Men han sa att det var begränsningarna som var tjusningen med hans röda stugor. Begränsningarna satte igång hjärnan — för många möjligheter stryper kreativiteten. Lite så är det kanske med att programmera. När man skrivit sin kod kompilerar man den, och kompilatorn kommer blixtsnabbt och obarmhärtigt informera en om alla fel man gjort. Dessutom är datorer korkade, när man vill göra något måste man tänka ut exakt hur man vill göra det för att det ska hända. Det kan bli riktigt meditativt att sitta och knappa på tangentbordet, försjunken i alla små steg som krävs för att ett meddelande ska processas och förflyttas för att finnas tillgängligt vid precis rätt tid någon annan stans i systemt.

Men de senaste veckorna har jag inte programmerat så mycket. I stället har jag ägnat mig åt att hålla koll på allt som händer i projektet jag arbetar i. För några månader sen berättade projektledningen att de skulle starta upp ett nytt arbete: några av systemingenjörerna skulle hjälpa till med att organisera arbetet i projektet. 20% av arbetstiden skulle det ta. Jag och Jens som jag delar rum med anmälde oss som frivilliga och fick jobbet.

20% sa de. Jag skulle gissa att jag lägger närmare 80% av min arbetstid på att hålla koll på vad som händer i projektet. Det tar tid att prata med människor.

Sen hade jag ju 100% arbete innan jag började lägga 80% på det här. Det blir många % när man summerar det. Visst skulle jag kunna säga till att jag inte har tid, att någon annan får ta över det jag arbetat med. Men jag har ju arbetat med min kod i ett år, och jag har kommit att bli lite fäst vid den. Och om någon annan tar över kommer det inte att bli som jag tänkt mig, och inte kommer det gå lika snabbt heller. Och den behövs ju faktiskt..

Övertid heter lösningen. Det har blivit en del de senaste veckorna.

3 Comments:

 • Hoppas att du tar betalt för övertiden, så att dina egna idéer nån gång får råd att köpa loss dig från SAABs idéer så att säga :)

  Kul med en programmeringspost. Jag tänkte bli värsta programmeraren när jag lyckats få sparken. Idéerna tränger sig på...

  By Anonymous Anonym, at lördag 1 mars 2008 kl. 19:13:00 CET  

 • Jodå, vi har övertidsersättning. Dessutom har jag gett många av mina idéer till Saab så det är mina idéer jag arbetar med allt som oftast. ..vilket i och för sig nu alltså är Saabs idéer och inte mina längre, men det känns bra ändå och det är roligt.

  Få inte sparken, det låter inte roligt. Men satsa gärna på nåt eget, så kan jag komma och programmera åt dig nån dag :)

  Det är inte så lätt att programmera, men drivande projektledare/entreprenörer som kan hålla fokus på en vision är det också brist på. Starta eget nu! Hur ser planerna ut för sommaren föresten, stannar ni i Holland?

  By Blogger Torkel, at onsdag 5 mars 2008 kl. 22:07:00 CET  

 • Hon flyttar till Taiwan i juni, jag ska diskutera min framtid med företaget i nästa vecka.

  Jag siktar på att flytta upp 1 september :)

  By Anonymous Anonym, at söndag 9 mars 2008 kl. 10:27:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream