torsdag 1 november 2007

Sexism

Maria Borelius, Cecilia Stegö Chilò och Tobias Billström betalade inte sina tevelicenser. Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò avgick, men inte Tobias Billström.

Och nu har Ulrica Schenström avgått.

Vad är det som gör att kvinnor döms så mycket hårdare än män?

Gör ett tankeexperiment: Tänk att det var Maria Wetterstrand (och inte Peter Eriksson) som kört stadsjeep. Tänk att det var Göran Persson (och inte Mona Sahlin) som köpt toblerone för statens pengar. Tänk att det var en kvinnlig politiker (och inte Per Bill) som berusad bråkat med en ordningsvakt. Tänk att det varit en manlig statssekreterare (och inte Ulrica Schenström) som varit på krogen, druckit vin och pussats med en journalist.

Jag brukar inte betrakta mig som feminist. Det är för mycket dumheter som förknippas med ordet feminism (att det inte skulle vara någon skillnad på kvinnor och män och att kön är en social konstruktion är trams). Men att media så här konsekvent dömer kvinnor hårdare än män för olika "skandaler" är riktigt uselt, sexism är väl ett ganska passande ord för vad de håller på med?

Sen handlar det också om att kvinnorna väljer att avgå. Maria Borelius, Cecilia Stegö Chilò och Ulrica Schenström har avgått på egen begäran: Fredrik Reinfeldt har beklagat deras beslut. Men jag kan inte komma ifrån obehagskänslan när mediedrevet slår upp helsidor om någon stackars kvinna som gjort något som inte ens hade varit värt en notis om hon inte varit en hon utan en han.


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream