lördag 1 september 2007

Saab 70 år

Idag firade Saab sitt 70-årsjubiléum, med pompa och ståt. Ulf Lundqvist, som fram till på måndag är min chef (han byter till annat Saab-bolag), sa en gång att: Saab är inte så mycket för fester och att fira, men när de väl ordnar fest så görs det med besked.

Han visste vad han pratade om. Idag har Saab-anställda med familj från hela landet bussats till Linköping. Nästan tjugo tusen personer samlades i det strålande vädret för att titta på scenframträdanden, utställningar, olika Saab-produkter och flyguppvisningen.

För det var flyguppvisningen som var höjdpunkten. Det märktes i grinden som jag skulle vakta mellan klockan ett och klockan tre. Jag hade nämligen anmält mig som voluntär och fått i uppdrag att vara grindvakt. Men det var ingen som ville komma in mellan klockan ett och klockan tre, för det var just då flyguppvisningen var. Som tur var fanns det mer luttrade Saabare (sett många flyguppvisningar förr) som också vaktade min grind, och när jag frågade snällt om jag kunde smita iväg och titta så det gick bra. (Jag tog igen det sen genom att bära tunga vägkoner till en uppställningsplats.)

Flyguppvisning är så häftigt! Alla Saabflygplan som är i flygbart skick (utom tunnan, som var "krasslig idag" enligt speakern) visade upp sig. Viggen var en höjdare, bröstet skakade när den lyfte med full efterbrännkammare. Gripen flög ett hisnande program där 9G-svängar, loopar, rollar, förbiflygningar i nära överljudsfart och otäckt låg fart blandades med perfekt timing och precision (piloten övade förra veckan, jag hade sett förberedelserna).

I 9G väger piloten nio gånger så mycket som på marken och speciella luftfickor i dräkten blåses upp, för att inte inre organ ska flytta för mycket på sig och orsaka skador. Imponerande.

2 Comments:

 • Tur att inte nåt liknade det här hände under uppvisningen:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=687549&rss=2216
  (Kollision under flyguppvisning i Polen.)

  By Blogger Daniel, at måndag 3 september 2007 kl. 15:27:00 CEST  

 • Isch, otäckt!

  Flygplan är ruskigt små om man jämför med hur stort luftrummet är. Tyvärr är poängen med flyguppvisningar ju att flyga nära varandra och nära marken - så det är händer en del olyckor..

  På jobbet har de alla flygtidningar man kan drömma om (jag läser varje kafferast!). Det blir nog till att läsa om den där kraschen nästa vecka.

  By Blogger Torkel, at måndag 3 september 2007 kl. 17:16:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream