söndag 9 september 2007

iPod

För snart ett år sedan köpte jag en iPod. Jag köpte den utan att berätta för Ki - jag hade redan en mp3-spelare och tänkte att den kunde bli en bra julklapp till henne. Men sen skulle jag bara se lite hur den fungerade och installera programmen i datorn som den kräver och så.. Och så var jag fast: Ki fick ingen iPod i julklapp i fjol. Jag släpper den inte gärna ifrån mig och går inte ofta hemifrån utan den.

För att förklara för alla vad det här handlar om: en iPod är en liten snygg musikspelare som rymmer mycket musik och som är lätt att använda.

Steve Jobs har sagt att en iPod inte handlar om hårdvara utan om mjukvara. Det är alltså mjukvaran som finns i plastskalet som är poängen, plasten är bara en snygg förpackning. Jag är böjd att hålla med. Efter att ha börjat använda en iPod i stället för min gamla mp3-spelare (som var av typen usb-sticka med hörlursutgång), har jag lyssnat på mer gammal musik jag glömt bort att jag hade och mer ny musik jag inte visste fanns än tidigare.

Men den stora behållningen med en iPod stavas podcast eller, förvenskat, podradio. Podradio innebär att jag kan fylla min iPod med bra radioprogram från hela världen och att jag alltid har de senaste programen tillgängliga att lyssna på. Så när jag cyklar till jobbet på morgonen kan jag nu lyssna på:

 • this WEEK in MEDIA
  Initierat och kunnigt om det senaste inom mediateknik och nya media. Har lärt mig massor om film, copyright, olika HD-teknologier och nya medier och internet i allmänhet.

 • IT Conversations
  En serie där entreprenörer, forskare och andra framträdande personer inom IT samtalar om eller föreläser om informationsteknologin och dess konsekvenser och möjligheter.

 • The Welch Way (Businessweek)
  Jack Welch (fd CEO för GE) pratar tillsammans med sin fru på om hur han ser på olika frågor rörande karriär och managment. Bestämda åsikter från en karismatisk ledare, bör kanske tas med en nypa salt. Han skrev en bok som jag tyckte var bra och hans podradio är mer av samma sak.

 • Futures in Biotech
  Vad är det senaste inom biotekniken? Vilka möjligheter öppnas när vi inte bara lär oss mer och mer om kroppen, utan kan ändra på den och skapa våra egna gener?
Jag lyssnar på 35 podradiosändningar mer eller mindre regelbundet och det ligger 635 program olyssnade i min iPod för tillfället. När jag vill lyssna finns det alltd nåt bra att lyssna på! Och lyssna det gör jag:

Som tur är har Apple en vänlig supportavdelning och generösa garantivillkor. När hörlurarna ser ut som mina gjorde efter mindre än ett års användning skickar Apple nya kostnadsfritt (om man skickar tillbaka de gamla):
Det som jag uppskattar mest med min iPod är att kvalitén på det jag lyssnar på är så bra. De podradiosändningarna jag skrev om här är bara ett litet skrap på ytan av vad som finns på nätet redan idag. Och det blir bara mer och mer, och bättre och bättre. I SvD står att läsa att reklam på internet exploderar på annan reklams bekostnad. Det förstår jag. Det är ju så att det informationsutbud som finns på internet också exploderar, liksom den tid folk lägger på nätet. Och kvalitén är så bra, måste bli så bra, för det är en helt fri marknad. Vem som helst kan börja sända podradio. Det som är bra kommer hitta lyssnare. Det som inte är bra försvinner. Och via forum, chattsidor och e-post får producenter av material direkt återkoppling på om de gör rätt eller inte. Hurra för all bra media som kommer finnas om några år när teve förvinner!

2 Comments:

 • Kul. Det är nästan så jag blir sugen på att köpa en iPOD. Har dock min mobil med inbyggd mp3-spelare och radio och det tycker jag är ännu bättre, dvs. att ha allt i ett. När kommer Apple med en sådan?
  Mamma

  By Anonymous Anonym, at onsdag 12 september 2007 kl. 03:04:00 CEST  

 • För tre månader sen :)

  iPhone heter den och jag och Rickard (apple-frälst jobbarkompis) drömmer om den på fikarasterna ibland. Den har nämligen bara släppts i USA än, men ska komma till julhandeln i Europa. Lite dyr än, och första versionen av produkter brukar ha barnsjukdomar, men den är väldigt spännande med stor pekskärm och ett välgenomtänkt och kraftfullt touch-gränssnitt.

  By Blogger Torkel, at onsdag 12 september 2007 kl. 10:17:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream