onsdag 18 april 2007

Examensarbete: Optiskt Kamouflage

Examensarbete: Optiskt Kamouflage

Bakgrund

Idag vet vi hur vi gör våra farkoster svåra att se för radar, med så kallad stealth teknik. Men mot en ljus bakgrund syns de för blotta ögat.
I ett examensarbete vill vi nu undersöka möjligheterna att skapa ett system för optiskt kamouflage. Ett sådant system är högintressant inom många av de områden Saab är verksamt.
Genom att mäta infallande ljus och med en matris av ljuskällor återskapa detta ljus uppnås en optisk, kamouflerande effekt. Att ta fram en generell algoritm för detta är huvudmålet med det här examensarbetet. En annan del av examensarbetet är att göra en utvärdering av hur det fungerar, vilket kommer att göras i en simulatormiljö.
Vi är också intresserade av hur ett optiskt kamouflage inverkar på radarsignaturen, hur skador inverkar på systemet, vilka typer av sensorer som behövs, hur kamouflageegenskaperna fungerar på krökta ytor och hur många betraktningsvinklar systemet klarar av. Allt detta kommer troligen inte att ingå i examensarbetet. Detta är en teknik, och ett examensarbete, med många möjligheter.

Vi söker en blivande civilingenjör, med datakunskaper och med goda teoretiska matematikkunskaper, med engagemang och med drivkraft. I det här examensarbetet får du chansen att arbeta med teknik i ett skede där fantasin är möjligheternas gräns.
/.../

För mer information kontakta:

Torkel Danielsson, tfn 013-18 43 95, torkel.danielsson [på] saab.se eller Ulf Lundqvist, tfn 013-18 63 88, ulf.b.lundqvist [på] saab.se


Låter det spännande, eller vad tycker ni?

2 Comments:

  • Låter coolt, men kanske lite svårt att hinna färdigt på 20 veckor... Hur mycket forskning finns gjord sedan tidigare på det här området?

    By Blogger Daniel, at torsdag 19 april 2007 kl. 15:20:00 CEST  

  • Britterna och amerikanerna har gjort en del, om man söker på "visual stealth" kan man hitta en del. Inte mycket är offentliggjort så det är mer rykten om att det fungerar, och att det är spektakulärt.

    Min chef har tyglat in mig och begränsat det hela till en studie i vad som är mjligt och en simulering av hur det kan se ut - jag ville bygga ett fungerande system! Det är nog bra att tygla in det lite kan jag tänka..

    By Blogger Torkel, at torsdag 19 april 2007 kl. 20:51:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream