lördag 28 april 2007

De gör ju inte ens på rätt sätt!

DN skriver om att man kan köra bilar på frityrolja, det ligger på förstasidan idag. Det var det jag visste, att det var en bra idé att köra bilar på frityrolja! Jag skrev om det för några månader sen här på bloggen till och med.

Fast amerikanerna de skriver om gör inte rätt - jag vill gå ett steg längre. Varför bygga om motorn, hetta upp frityroljan till 70 grader och sen köra på den som den är? Man kan faktiskt göra om frityrolja till riktig biodiesel, som går att köra i vanliga dieselbilar!
Biodiesel-processor från AgeratecEtt svenskt företag som heter Ageratec säljer biodiesel-processorer som sköter omvandlingen från läskig frityrolja till härlig biodiesel. Bara att köpa en biodiesel-processor, hämta frityrolja och sätta igång!

5 Comments:

 • Är det bara positivt med sådan olja? man frågar sig ju?

  By Blogger Olof, at söndag 29 april 2007 kl. 09:55:00 CEST  

 • Varför krångla till det så? Vi som har dieselmotor behöver bara svänga in på närmaste mack med RME-pump vid nästa tankning. 100% biodiesel, jag har kört på det sedan början av nittiotalet.

  By Anonymous Anonym, at söndag 29 april 2007 kl. 12:29:00 CEST  

 • Eftersom frityrolja enkelt kan omvandlas till biodiesel, och den idag går till förbränning, måste det ju vara enbart positivt att använda den som drivmedel. Så resonerar i alla fall jag; drivmedel är en "högre" energianvändning än uppvärmning och därför är det bra att köra på frityrolja.

  Vad gäller RME så står det väl för raps-metyl-ester om jag minns rätt. Och det är precis det som kommer ut ur Ageratecs biodiesel-processor. Skillnaden mellan det du kan tanka på närmaste mack och att tanka med processad frityrolja är att frityrolja är en restprodukt som idag inte används medans du i macken tankar RME gjord på rapsolja direkt från åkern.

  Som jag uppfattar det här (och det bör kanske poängteras att jag är lekman) är frityrolja en outnyttjad drivmedelsresurs som idag slösas bort. Att köra på RME vore ett litet men bedårande miljövänligt bidrag i kampen mot vårt oljeberoende.

  By Blogger Torkel, at söndag 29 april 2007 kl. 17:22:00 CEST  

 • Visst,sen upptäcker våra skatte tokiga politiker att folk kör på återvunnen frityrolja i sina dieselbilar och straffskattar den med..

  By Anonymous Anonym, at onsdag 5 mars 2008 kl. 22:50:00 CET  

 • mycket intiresno, tack

  By Anonymous Anonym, at lördag 5 december 2009 kl. 23:43:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream