tisdag 20 mars 2007

Warhammer

Warhammer har varit en viktig del av min uppväxt. Från tidiga tonår och framåt har jag spenderat otaliga timmar hukad över bord med rader av små figurer. Med omväxlande penslar och tärningar i händerna har jag och mina kompisar hängett oss åt spelet.

För oinsatta ser det nog ut som vi leker med tennsoldater. Warhammer är ett figurspel i fantasymiljö, och figurspel betyder just det; det är figurer i tennsoldatsstorlek som man spelar med på en spelplan. I Warhammer är figurerna detaljrika och föreställer dvärgar, alver, troll, människor, drakar, och i stort sett allt där emellan. Spelet går ut på att två arméer möts på ett slagfält, med detaljerade regler för hur man kan ha ihjäl varandra. Glömde jag säga att det nästan bara är pojkar som spelar Warhammer?

När man börjar spela Warhammer köper man först själva spelet, färg och modeller. Det var dyrt när jag började, men med tiden har det blivit billigt om man jämför med vad datorer, för att inte tala om bilar, kostar. Sen ska man måla modellerna. Det är nog målandet som gjort att jag fastnat för Warhammer. Det är verkligen en konst att måla bra! Att måla en figur riktigt snyggt tar mellan en halvtimma och tre timmar. En armé är 70-150 figurer. Så ni kan ju räkna ut att jag lagt ner en hel del tid på det här om jag lägger till att jag haft mer än en armé.

Tidiga tonåren är nog lite tidigt att verkligen uppskatta Warhammer (alla regler är till exempel på engelska). Bebisar bör alltså hållas på avstånd från både färger och figurer. Nu när Ki och Linn är i Kina har jag passat på att åka upp till Uppsala och spela Warhammer!

Det var verkligen kul! Sista gången vi hade ett ryck och målade och ställde i ordning terräng var, som jag bloggat om tidigare, när jag bodde i kollektiv med Claes och Fredrik. Vi var vuxna (nåja) då och det vi gjorde då ser verkligen bra ut. Det var kul att plocka upp allt ur kartongerna, ställa upp det, och sen bara titta på det. Det var spännande att bygga arméer och komma ihåg hur spelet fungerar. Och det var härligt att få gå upp i taktik och se figurerna i aktion under spelet.

Att spela ett parti Warhammer tar mellan två och sju timmar beroende på hur bra man kan/följer reglerna och hur stora arméerna är. Jag och Claes spelade ett parti på lördagen och ett på söndagen. Jag förlorade bägge gångerna. Jag brukar faktiskt förlora i Warhammer. Vet inte varför. Jag tror att det kan vara att jag brukar anfalla först trots att jag oftast har svagare arméer. Men det spelar ingen roll, det var en kul helg i alla fall!

4 Comments:

 • hehe jo warhammer är roligt ,även om jag inte kan alla regler själv,så är det liksom roligt att bygga och måla dom .bara lite synd att jag inte är en pro målare
  det blir liksom inte som jag vill ha dom alla gånger men det blir ju synligt trots allt men du verkade ju bra på att måla dom lol
  aha ja du kan höra av dig om du vill så kan vi prata warhammer

  du kan nå mig på msn på patrikmarken@hotmail.com  p.s:jag heter patrik marken jag är 15 år och jag har nog stava fel lite här å där

  By Anonymous Anonym, at onsdag 9 april 2008 kl. 11:19:00 CEST  

 • Hej du, Patrik!

  Kul att du kommenterat, det uppskattar jag som bloggar :)

  Tyvärr såg jag det nu, nästan ett år försent...

  Hoppas du fortsätter med Warhammer (och håller dig borta från Warcraft)!

  Jag ska till Uppsala igen nu i mars och spela, måste skriva ett inlägg om det - det här är ett av de mer välbesökta inläggen på hela bloggen faktiskt.

  By Blogger Torkel, at måndag 16 februari 2009 kl. 22:52:00 CET  

 • Hej där. http://nemesiscrown-nh.egetforum.se/ är en aktiv spelförening med lokal i centrala Linköping så man måste inte längre åka utanför stan för att spela Warhammer. Besök oss gärna! Brukar finnas både ligor och turneringar att spela i.

  By Anonymous Anonym, at onsdag 18 februari 2009 kl. 16:20:00 CET  

 • Jag älskar Warhammer fasst en jag började igår !!! Ha Ha ! :)

  By Anonymous Anonym, at söndag 25 oktober 2009 kl. 11:32:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream