torsdag 8 mars 2007

Terrabyte.. igen

Innan jag åkte till Japan som utbytesstudent bodde jag i en lägenhet i Flogsta tillsammans med Claes och Fredrik. Ett kollektiv alltså. Vi hade gemensamma intressen; dataspel, warhammer och nationsliv, så kollektivet fungerade bra. På helgerna var vi på nationerna och resten av tiden spelade vi warhammer och dataspel.

Plugga? Jo, det gjorde vi ibland också. Men det blev några tentor jag fick skriva mer än en gång under tiden i kollektivet.

Flogstavägen 77D

Dataspelandet gjorde att vi hade rätt många datorer i den där lägenheten i Flogsta. En var, en server i en garderob, och så de datorer som kompisar tog dit när det var lan. (LAN, efter Local Area Network, är ett lokalt nätverk av datorer. Att lana är att spela dataspel mot varandra.)

Servern i garderoben hade en terrabyte lagringsutrymme på hårddiskarna. En terrabyte var mycket för fyra år sen. Där hade vi film, musik och spel. Inte helt lagligt förstås, men det var innan de senaste lagskärpningarna. Musiken var mest sånt som nån av oss hade på cd, och den får man dela med sig av till de man känner.

Datorn här hemma används numera mest till att chatta med alla släktingar på andra sidan jorden. För ett tag sen köpte (ja, köpte) jag Windows Media Center Edition till den. Det är ett program som gör att man kan titta på teve på datorn och använda den som videobandspelare. Alla teveprogram, och alla bilder från kameran och video från videokameran, har gjort att det nu är trångt om utrymme. I helgen beställde jag en ny hårddisk. Med 500 nya gigabyte i datorn är den uppe i en terrabyte totalt. Tillbaka till kollektivstandard alltså. Men nu fyra år senare är det inte så ballt längre att ha en terrabyte hårddisk, det räcker ju med två stycken och de kostar inte mer än en tusenlapp styck.

Flogstavägen 77D

När jag gick ut genom dörrarna på Arlanda med Ki bredvid mig var det förstås slut med kollektivet. Jag skulle flytta in i lägenheten med Ki, det var jag som stod för kontraktet, så Claes och Fredrik fick flytta. Jag har inte lanat på tre år. Dataspel blir det de sällsynta helger när Harald eller någon annan är på besök och vi spelar Civilization.

Men i helgen ska jag köra till Uppsala och spela Warhammer! Innan Linn blir så stor att jag kan spela med henne kommer det nog bli glest med tillfällen, så det gäller att ta chansen!


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream