fredag 16 mars 2007

Mambo madness!

Mambo är en av de största open source CMS som finns. En CMS, eller Content Management System, är ett verktyg som med vilket man publicerar innehåll på internet. Den här bloggen är till exempel skriven med en CMS som heter Blogger. När jag vill skriva en bloggpost går jag in på blogger och skriver det jag vill skriva i en ruta där.

Blogger interfaceNär jag skrivit klart klickar jag på Publish, och så ser Blogger till att det jag skrivit hamnar på min blogg.

Open source betyder att koden som ett program är skriven i finns tillgänglig. Det är bra, för då kan man se hur ett program är uppbyggt, och kanske rätta fel och göra ändringar man behöver. Många program som jag använder på jobbet till vardags är open source, men inte alla.

Mambo är alltså en stor open source CMS. Va bra, den vill jag använda! tänkte jag i början av veckan, när Harald mailade och frågade varför jag inte gjort någon hemsida åt honom. Jag har nämligen lovat att göra en hemsida åt honom, så han kan visa och sälja sitt spel Seigo på nätet.

Men efter tre långa kvällar, och dessutom lite lunch-surfande på jobbet, har jag kastat ut Mambo. Jag begriper helt enkelt inte hur det är tänkt att fungera!

Ikväll har jag byggt ihop en hemsida för hand. Med Notepad. Och det har gått mycket bättre! Redan nu ligger det en hemsida uppe man kan titta på: mondainai.eu.

Felet med Mambo är att den inte tar hänsyn till nybörjare. Allt som är skrivet om den förutsätter att alla som ska använda den förstår hur den fungerar. Det står hur man gör saker - inte varför...

Jag ska skriva ett inlägg om det här i Mambos forum också, och berätta för dem att jag inte begrep hur det skulle fungera ens efter att ha lagt tre kvällar på det.

2 Comments:

 • Hej!

  Jag ser att du har mer tid nu för tiden att skriva blogg. Antar att det beror på att du inte behöver sitta timtals på en buss varje dag och att resten av familjen är på andra sidan jordklotet.

  Ett annat CMS som jag kan rekommendera är Joomla. Det är också stort och populärt (och säkert även det ganska krångligt). Jag (och Edsgärd) har lekt lite med det och det verkar vara bra!

  Men som du skriver, så går det mycket fortare att komma nån vart om man skriver sidan själv. Alla sidor som jag har byggt har jag skrivit i en enkel texteditor och då kan jag få det precis som jag vill ha det (eller som min skicklighet tillåter). Nackdelen är att det är svårt att få lika bra resultat som de stora projekten.

  Förresten, så kommer jag åka till Tyskland snart! Ska tillbringa två månader f.r.o.m. 1 april i Mülheim utanför Düsseldorf och praktisera på ett Max-Planck institut.

  Ha det så bra och vi hörs!

  By Blogger Daniel, at lördag 17 mars 2007 kl. 10:19:00 CET  

 • Max Planck! Wow, grattis! Det låter ju jättekul, och härlig tid att vara där på försommaren också.

  Joomla har jag tittat på lite också, när jag satt och var deprimerad över hur krångligt mambo var. Om jag förstod det hela rätt är joomla forkad ur mambo för ett tag sen, så det är nog som två dialekter av samma svåra språk resonerade jag. Visst är det knäppt att det är lättare att skriva egen kod än att ta sånt som andra gjort!

  Visst har jag mer tid att blogga nu, det är härligt! Men nån post i veckan känns ändå som en lagom takt för mig, mer än så blir svårt att pressa ur sig kan jag tänka.

  By Blogger Torkel, at lördag 17 mars 2007 kl. 18:09:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream