onsdag 21 mars 2007

Hur har ni det med pensionen?

Idag har jag varit på nyps-kurs. Ny på Saab står det för. Den var faktiskt riktigt bra.

Först höll vår informationschef en presentation av företaget. Då fick jag lära mig att Saab byggt flygplan sedan 1937 (70 år i år, det ska firas i september!). Bilarna började byggas 1947. 1990 såldes 51% av bil- och lastbilstillverkningen till GM (resterande procent såldes ett decennium senare). 1999 köpte Saab den andra stora svenska försvarskoncernen Celsius (även Bofors blev genom det en del av Saab). Investor är majoritetsägare i Saab och har inga planer på att sluta vara det.

Sen pratade en HR-representant (Human Resources; personalavdelningen i dagligt tal) ett tag om deras roll i rekrytering och kompetensutveckling. Alla större företag verkar ha HR-avdelningar. Användadet av de resurser som finns på de här HR-avdelningarna är däremot begränsat. På ABB råkade jag aldrig på HR annat än när de skickade kontrakt som jag skulle skriva på. På Saab träffade jag dem första dagen (en säkerhetskurs) och så nu idag. Ansvaret för den löpande kompetensutvecklingen för de anställda vilar på linjechefen, inte på HR. Jag tycker det är synd, det känns som kompetensutveckling skulle skötas bättre av HR. Fast jag har inte tänkt över det närmre, så det kan ju finnas nån hake som gör att det är bra att linjechefen bestämmer.

Efter HR var det dags för försäkringar, vilket visade sig även innefatta pension. Hur kul tror ni det var med en timmes föreläsning om försäkringar och pension? Faktiskt riktigt intressant det också! Vi var en aktiv grupp som ställde mycket frågor och redde tillsammans med föreläsaren ut varifrån vi som satt i rummet skulle få våra pensioner och vilka försäkringar vi omfattas av.

Som född efter 1978 kommer jag enbart få pension från det nya systemet. Det betyder att jag får en premiepension baserad på de pengar jag placerat med det orangea kuvertet. Förutom premiepensionen kommer jag även få pension från ITP (Industrins och handelns tilläggspension), vilket är en kollektivavtalad tjänstepension. ITP-pengarna får man också välja hur man vill placera. Efter försäkring- och pensionsföreläsningen kände jag att jag hade kontroll på min pension. Men när jag letade länkar när jag skriver det här hittade jag en pedagogisk sida som heter minpension.se, och där pratar de om allmän pension också. Allmän pension minns jag inte från föreläsningen, så nu är jag lite förvirrad igen.

Innan lunch kom det bästa av allt. En rundtur i verkstan där de bygger Gripen! Jag har på kort tid blivit ganska flygtokig här på Saab, så jag sprang runt och klämde och tittade på flygplansdelarna och ställde en massa frågor. Gripen är större än jag föreställt mig den! Med en längd på 14,1 m är den mindre än de flesta andra stridsflygplanen, men när man kommer nära den känns den stor tyckte jag. En annan överraskning var att motorn bara upptar halva flygplanskroppen. Från luftintagen och bakåt till halva vingarna ungefär är det bara ett tomt rör för luften.

Imorgon fortsätter kursen. Innan lunch blir det en ny tur till en verkstad; jag längtar!


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream