onsdag 28 februari 2007

Jakt, Attack, ..Mutor?

Jag har, liksom de flesta andra som arbetar för SAAB Aerosystems, tittat på Uppdrag Granskning de senaste två tisdagarna. Det går att titta på nätet om ni missat det. Jag känner inte igen mig i den bild av SAAB som framställdes. I princip allt som var gjort fel, alla mutor som betalats ut och alla betalningar som gjorts kom ju dessutom från brittiska BAE, inte från SAAB. De utredningar som startats tror jag inte kommer leda någonstans. Mycket lite, om inte inget, nytt kom fram i programmen. Den stora storyn berättades av en brittisk journalist, och det handlade om vad han avslöjat om BAE. För fem år sen.Men jag vill bara säga att mutor i försvarsaffärer är fel. Jag har hört många (jovisst, några på jobbet, men många i media också - senast en lärare på nån högskola på rapport) kommentera det hela med att,
-Men det är ju så det funkar i såna affärer,
eller,
-Vi måste anpassa oss till kulturen i länderna där vi säljer,
eller,
-Om vi vill ha en försvarsindustri i det här landet måste vi tillåta ett den mutar folkvalda i andra länder, annars går den under.

Jag håller inte med!

Det är ju skräp att den branch som jag nu jobbar i inte ska kunna sälja sina produkter utan mutor. Men, vet ni vad, jag kommer från en branch där det har låtit likadant. Om jag säjer ABB, vad tänker ni på då? Mutor.

Men ABB har numera en stenhård policy att inte betala mutor. Nyligen anmälde ABB en prisfixningskartell på transformatorer som pågått i mer än tio år till EU. Om ABB gör affärer i länder med tveksamma korruptionsindex gör de affärer rent, eller så drar de sig ur och är öppna med det.

Jag tycker att SAAB ska göra på samma sätt. Det är så självklart att jag tycker de borde skämmas som säger att man får leva med korruption därför att det är så det funkar. Det är inte så det funkar!

Inom några år ska först Norge och sen Danmark bestämma vilket stridsflygplan de ska köpa. De kan välja England, USA eller Sverige. Om SAAB går ut och öppet redovisar vilka metoder de använder, vilka de betalar, och hur avtalen ser ut, tror jag det kommer verka som en konkurrensfördel. Det är demokratiska länder, en öppen kampanj ger opinionsfördelar, opinion vinner val bättre än pengar.

Och tipsa alla ni känner som jobbar med med granskande journalistik att syna flygplansköpen i Norge och Danmark innan de är påskrivna!


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream