fredag 10 november 2006

Dags att klaga lite

Jag har inte klagat så mycket i den här bloggen, så det är på tiden nu!

Jag irriterar mig inte så mycket på teknik - det brukar gå att lära sig leva med det mesta. Min förra mp3-spelare var riktigt kass. Gick knappt att byta låt, åt sig igenom ett batteri i timman, ful som stryk, 1Gb med USB 1 gjorde att det tog en timma att fylla den, gick sönder när den låg orörd i fickan.. Det sista var i och för sig det bästa den gjort. Jag gick tillbaka med den och nu har jag en ny. Men trots alla dess brister använde jag den en hel del, matad med max en skiva och batterier från IKEA fyllde den en viss funktion.

Men varför frågar word om jag vill behålla formatteringen på ett ord jag flyttat inom en mening? It makes no sense, som jag brukade säga i Japan.

Låt mig illustrera vad jag menar:
Jag läser Kis PM om skillnader mellan sjukvård i Sverige och Kina. Det är ett spännande tema; vi har ju en viss tendens att se oss som bäst på sjukvård i Sverige, men i vissa avseenden tycker Ki att Kina är bättre. Det gäller till exempel årliga hälsoundersökningar och tillgång till specialistvård. Men förkyllning knappast tycks vara borde nog vara förkylning tycks knappast vara.

Så jag markerar ordet och drar iväg det. Bara för att bli mött av en liten ikon mitt i texten jag vill läsa:


Vad är detta; paste options?! Hur får jag bort den?

Nope, man får inte bort den genom att klicka nån annan stans. Jag prövar att vänta. Tio sekunder. Femton sekunder.. Nehepp. Fortfarande där.

Ok, dags att försöka förstå vad Word vill. Det kan ju vara vettigt.

Ok. Word vill alltså fråga mig om jag vill behålla källformatteringen, eller om jag vill formattera som det ser ut dit jag drog den eller.. Men, vänta nu här..

Jag har ju dragit ordet inom en mening, det är alltså samma formattering. Hur är det de säger;

Gör om. Gör rätt.

För övrigt var den nya mp3spelaren en iPod. Ligger fint i handen. Men eftersom detta är en klagopost tänkte jag faktiskt gå så långt att jag klagar på apple (!):

De flesta som har musik på DC++ sorterar sin musik i kataloger. Jag också. Jag råkar ha en stor samling mp3or, pedantiskt sorterade i kataloger med artist och album. Så varför kan inte itunes lägga in mina kataloger på nåt sätt? Den kastar in alla mp3or den hittar i en stor hög med musik och sen försöker den katalogisera på id3-taggar för att reda ut hur det ska sorteras. Fy apple! Inte genomtänkt! Den borde naturligtvis i stället behålla min katalogstruktur. Eller åtminstone lägga in mina kataloger som playlists.

Hade egentligen tänkt köpa en iPod till Ki i julklapp, men nu fick jag ju tillgodo på pc city och dessutom hade det inte kännts riktigt riktigt att ge bort en teknikleksak till Ki som vi båda har rätt stora aningar om att jag kommer använda mest. Det är ju trots allt inte Ki som lever pendlarliv.

4 Comments:

 • Själv köpte jag en optisk mus idag. 70 kronor på Clas Ohlson!

  Klicka på den där fula foldern som dyker upp ibland i Word. Och sen på Delete. (Arbetade hela 2005 med att skriva saker i Word)

  By Blogger bh, at lördag 11 november 2006 kl. 04:29:00 CET  

 • Funkade inte. Den tar bort saker där markören är.

  By Blogger Torkel, at måndag 13 november 2006 kl. 12:29:00 CET  

 • Intressant post.

  Om word:
  Jag fattar inte varför Word är ett så omtyckt program. Jag har alltid sett Excel som guldkornet i Office-sviten, men word slänger jag lätt ut för något bättre. Tyvärr så är ju Microsofts proprietära filformat .doc ganska vanligt förekommande.

  Exjobbet är skrivet i LaTeX. Det är ett helt gudomligt bra sätt att skriva längre texter i. Allt formatering sköts av datorn och det enda som man behöver göra är att tala om för datorn vad som är vad.

  Om iPod: och iTunes. Kul att du skaffat en iPod. Det ligger ju i tiden. Om 20 år kommer iPoden vara en riktig kultpryl och en ikon över 00-talet. Sanna mina ord.

  Mitt tips vad gäller iTunes databas är att du skaffar ett shareware/freeware program som kan tagga mp3-orna med rätt id3 utefter katalogstrukturen. Det finns nog en uppsjö sånna program.

  När du väl har konverterat hela ditt musikbibliotek, så kommer allt funka smidigt. Sen börjar den stora jakten efter framsidebilder till alla albumen. :)

  By Blogger Daniel, at måndag 13 november 2006 kl. 23:36:00 CET  

 • Just det jag, du kör mac och har allt i iTunes redan. Jag ska se om jag hittar nåt sånt sharewareprogram, men shareware verkar så farligt. Kan inte Steve Jobs läsa min blogg och göra om iTunes i stället?

  Jag har börjat störa mig på kerningen i word nu också - det ser ut som luckor i ord där det inte är luckor.

  Använde LaTeX för ett paper, det är bra, men jag saknade nåt GUI eller IDE för det.. Ersätter inte word. Kanske finns till mac?

  By Blogger Torkel, at onsdag 15 november 2006 kl. 21:31:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream