onsdag 1 november 2006

Biodiesel, anyone?

Läste NyTeknik på bussen hem idag, och så började tankesnurran snurra igång. 804:an idag förresten, fyfan. Jag brukar inte svära i skrift – tycker det ser fult ut. Men det är faktiskt befogat när det gäller 804:an, vilken skräphög den är. Ofällbara, sanslöst obekväma säten. Ljuset på i gångarna så man ändå inte kan sova. Läslamporna avslagna så man inte kan läsa. Hållplatstäthet som för en stadsbuss, hela vägen mellan Västerås och Uppsala. Till råga på allt satt jag bredvid en kille som skulle av i Enköping och som luktade så illa att jag blev illamående. Det var iofs inte 804:ans fel att han stank, men nog dras skit till skit. Nej tacka vet jag 874:an; Swebus är grejer det.

Såja, då var dagens klagomål över. Dags för den utlovade biodieseln.

Så här är det: ett litet svenskt företag som heter Ageratec utvecklar och säljer småskaliga anläggningar för att göra biodiesel av olika vegetabiliska oljor. De säljer anläggningar som producerar mellan 1000 och 66000 liter biodiesel om dagen, en miljon kronor för den minsta, 25 miljoner för den största.

Det var det första. Det andra är ett problem som många restauranger har; att bli av med gammal frityrolja. Frityrolja är läbbiga saker. Jag hade en gång en fritös. Den var bra för att göra pommes frites, vilket jag gjorde i den ungefär två gånger. Sen blev den stående i ett skåp några år – med oljan i. Om man häller gammal frityrolja i diskhon blir det kladdigt och äckligt, och det luktar konstigt i lägenheten, lita på mig. Restauranger har massor med frityrolja, och enligt en bekants kompis, herr Porsche, betalar de för att bli av med den.

Herr Porsche hade förresten också en plan; han hade köpt en fin gammal tysk sportbil som hette som han själv, och han skulle modifiera denna till att gå på.. ta da!: frityrolja.

Det tredje, för att återgå till ämnet igen, är att det finns massor med budbilar, taxibilar, traktorer på kravgårdar och åkerier som kör på nordsjödiesel. Ser ni nu vart jag vill komma? Man startar ett företag, köper in en maskin, hämtar all frityrolja man får tag i, gör biodiesel av den och sen säljer man till högstbjudande. Mycket bättre användning av frityrolja än deponi hos Ramsells eller förbränning i gamla tyska sportåk.

Så – om ni har kommunkontakter eller känner riskkapitalister är det bara att berätta för dem om nischen; frityrdiesel!

7 Comments:

 • På Uplands kommer alltid frågan upp: ska vi inte köpa in en fritös? (Dom vill fritera snickers och fryspizzor.)

  Men svaret blir alltid: vad ska vi göra av oljan? Det kostar tydligen massor att installera ett avlopp som kan ta hand om fettet ...

  By Blogger bh, at onsdag 1 november 2006 kl. 23:26:00 CET  

 • Alltså, har du räknat på ekonomin? Anta att man köper en medelstor anläggning; 5000 l/dag, = 1825000 l/år. Man borde väl få 3-4 kr/l för bränslet om det är supermiljövänligt? Säg 2 kr => 3650000 kr/ år i intäkter. Maskinen antar vi kostar 2 miljoner, att anställa nån som kör runt och hämtar olja+en bil för oljan: kanske 750000.

  Hela affären går med vinst första året! Lokal och övriga kostnader ska inte kosta mer än en miljon. Andra och tredje året är det bara att expandera ut i Europa och köpa tyska sportåk. Ska vi inte skriva en affärsplan till Venture-cup och skicka in?

  By Blogger Torkel, at torsdag 2 november 2006 kl. 09:59:00 CET  

 • det känns som en venture-cup-grej ... inget för bohemkapitalister ;)

  By Blogger bh, at fredag 3 november 2006 kl. 03:36:00 CET  

 • Såg att du uppdaterat förstasidan (www.baba.se). En fet bakgrundsbild som skulle få vilken 56k modem-användare som helst att rysa.

  Du har ett drag av design i dig. De är stilren förstasidan.

  By Blogger Daniel, at onsdag 8 november 2006 kl. 13:48:00 CET  

 • ja, den var fet faktiskt!

  By Blogger bh, at fredag 10 november 2006 kl. 02:49:00 CET  

 • förresten, kolla in www.entrepreneursacademy.se och vinn en långweekend till Shanghai!

  By Blogger bh, at fredag 10 november 2006 kl. 02:49:00 CET  

 • :)

  Jag blir alltid så nervös när jag får beröm - mycket att leva upp till. Bilden är förresten bara drygt 100k.. fast iofs, 56k - det är inte mycket det.

  Nu ska jag skriva en klagopost om word som dummar sig.

  By Blogger Torkel, at fredag 10 november 2006 kl. 20:08:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream